През май месец пчелите се развиват много активно, поради което имат нужда от храна. Ако времето е лошо и не могат да излизат, въпреки обилния цъфтеж, трябва да се извършва подхранване - особено ако семействата нямат резервни запаси от мед, напомнят професионалните пчелари от to-bee.blogspot.com.

В противен случай  има опасност да започнат да изхвърлят пилото, като преди това го изсмукват. Първо нападат търтеевото пило. А ако не се реагира, след това и работническото.

Друга опасност - от роене! Затова трябва да се следи за наличие на роево настроение и да се вземат необходимите мерки, за да не се отслабят семействата преди главната паша.

Признаци за роене: Пчелите бездействат, летежът им се ограничава, восъкоотделянето спира. Те висят на големи гроздове по стената или прилетната дъска на кошера, без да е горещо времето и без да има масово вентилиране на входа (това ясно личи в сравнение с другите семейства в пчелина).

През май цъфти акацията, която за някои райони е главна паша. Поставят се магазините - преди това трябва да са махнати противовароатозните ленти (най-добре още в началото на месеца). Семействата трябва да са добре развити и да запълват целия кошер.

При използването на акациевата паша магазините и корпусите трябва да се поставят преди или в самото начало на цъфтежа на акацията. В районите, където не се използва акациева паша, магазините и корпусите трябва да се слагат след леко побеляване на плодниковите пити под горната летва. Това е необходимо, за да се ограничат малко площите за снасянето на яйца през периода на слабите, но по-продължителни паши.

Кои са болестите през май  - следи се за европейски гнилец, майска болест.