Болестта е сред най-опасните за костилковите видове, но напада и ябълката и крушата. Заразата се появява от цъфтежа на дърветата до узряването на плодовете. Първият симптом е опожаряване на цветовете. Проявява се като кафяви петна по венчелистчетата. Те са разрастват и обхващат изцяло цвета, който омеква и изгнива. Гниенето преминава по плодната клонка и вследствие цялата й връхна част увяхва и изсъхва. Засягат се връхните части на летораслите с още нарастващите листа.

Причинителят на болестта е гъба, която зимува по нападнатите дървета основно в мумифицираните плодове и в раковините по клоните.

По цветовете и върховете на летораслите заразата се появява много рано, когато времето е дъждовно и студено.

По плодовете - при дъждовно и хладно до умерено топло време. Гниенето се проявява особено силно при сортове, чиито плодове имат по-тънка кора или са наранени от насекоми, градушка и др.

ПЕТНА ПО ПЛОДОВЕТЕ

По плодовете болестта се изразява в закръглено кафяво петно, което постепенно нараства, докато покрие цялата повърхност. Всички тъкани под петното са кафяви и изгнили.

Плодът окапва или остава по клоните, където засъхва и се мумифицира.

Борбата да е комбинирана

Борбата с ранното кафяво гниене по овощните дървета е успешна, ако се съчетават агротехнически и химически мерки.

Дръвчетата се засаждат на проветриво място.

Унищожават се всички саморасли сливи и джанки, трънки.

Изрязват се до здрава тъкан всички опожарени клонки и се унищожават.

Големите рани се замазват с блажна боя или овощарска замазка.

Събират се и се унищожават загнилите и мумифицирани плодове.

Плодовете се берат внимателно. Прави се в сухо време.

За дръвчетата се полагат грижи - обработка на почвата, торене, поливане, опазване от вредители.

Първото пръскане на овощните дървета се провежда рано напролет преди набъбването на пъпките с бордолезов разтвор 1%. Второ третиране се прави при показване боята на цветовете (фаза цветен бутон) с: дитан М 45-0.2%, топсин М 70 ВДГ - 0.12%, бордо микс 20ВП - 350-500 г/дка, дифкор 250ЕК - 20 мл/дка, каптан 80ВГ - 150 г/дка, тирам 80ВГ - 0.3% и др.