Водата в градината служи не само за поливане. Тя има важна декоративна роля. Представете си, че през двора ви лъкатуши поточе или проблясва малко езерце. Това моментално променя не само визията и настроението на градината, но и микроклимата - поради влиянието на макар и малката, открита водна площ.

Ще кажете, че е хубаво, но е свързано с много пари, място и време.

Всъщност - направата му може и да не е чак толкова скъпа и трудна, а малко свободна площ ще се намери и в най-малкия двор.

Какво ви е необходимо

Вода

Когато в двора имате кладенец, въпросът е решен. Ако разчитате на чешмата, поддръжката на по-голямо езеро ще е силно затруднена, особено ако дебитът лятото рязко пада. Но пък можете да купите неголям фонтан или да направите поточе със затворен цикъл на водата.

Помпа

Трябва ви за пълнене и поддържане нивото на езерото. Спокойно можете да ползвате градинската помпа, с която поливате. Поточето пък можете да заустите директно в кладенеца. Ако държите да е със затворен цикъл, ще трябва да си набавите още една помпа.

Хидроизолационни материали

(за да не се губи водата)

От насипването и трамбоването на дебел пласт глина, през използването на платно от полиетилен, водонепроницаеми фолиа и мембрани, до професионална хидроизолация и бетон - вариантите са много. Просто изберете най-подходящия за вас.

Готово корито за неголямо езерце можете да си купите за под сто лева. Продават се и за поточета. Изкопавате, поставяте, декорирате и пълните - 2-3 дни работа.

Материали за декориране

- пясък, камъни и растения

За да изглежда водоемът ви максимално естествен, разходете се в околностите и разгледайте как изглеждат коритото на селската река и бреговете на близкото езеро. Повторете природата, като използвате местни скални породи и пясък. Съчетаването на заоблени и ръбести камъни е нежелано. Без човешка намеса те, общо взето, няма как да се съберат заедно.

Водните растения и влаголюбивата растителност ще оживят изкуственото езерце. Най-добре е предварително да засадите водните в саксии, които да закрепите здраво на дъното. Така зимата ще можете да ги прибирате на топло. Съобразете броя им с големината на езерото. Не бива да го изпълват цялото. Крайбрежните растения в сухите летни дни ще се нуждаят от често поливане и оросяване.

Поддръжката

Когато направите поточето с 3-5% денивелация, то ще тече достатъчно бързо и водата ще се поддържа чиста.

Езерото, без ваша намеса, скоро ще зеленяса и ще се заблати, ще се превърне в развъдник за комари. Затова преди да го направите, си дайте сметка готови ли сте да се борите с водораслите и гниещата растителност, да следите качеството на водата с тестове и да предприемате нужните мерки, да монтирате филтрираща система, да се грижите условията да са благоприятни за рибките в него и така нататък и така нататък.

Ако прецените, че няма как да отделите толкова време, купете водоскок с подходящи размери и декорация и слушайте ромона му сутрин с чаша кафе, а вечер - на чаша вино с приятели.