Решете и късокосместите животни

През пролетта всички котки линеят. И вместо да се чудите после как да се отървете от котешките косми в дома ви, редовно изресвайте котката

Известна част от опадащите косми котката отстранява сама чрез излизването им. Но в периода на линеене животното не може да се справи с цялото количество. Да не говорим пък за дългокосместите.

Изресвайте котката със специални четки, които са подходящи за съответната дължина и обем на козината на мъркащата любимка. Не мъчете животното с човешки гребен. Той няма да може да изреши котешката козина, затова пък със сигурност ще надраска котката и ще й причини болка.

Много е важно да приучите котката към ресане още в ранна възраст. Колкото по-малко е котето, толкова по-лесно ще свикне с процедурата.

Ако на котката не й харесва да я решите, проявете такт и търпение. Добра мотивация да изтърпи ресането е последващо хранене

Затова след процедурата непременно дайте на животното нещо вкусно.

Създаването на устойчива асоциация между ресането на козината и приятните спомени отнема време. Но не се отказвайте, успехът е гарантиран - дресирането на лъвовете е на същия принцип.

За изресване на късокосместите породи се използва фурминатор или гребен с редки зъби. След това ви трябва и ръкавица или двустранна четка.

Решете по протежение на косъма.

За дъгокосместите породи използвайте по-твърди четки с метални зъби. Решете котката едва след като сте отстранили космените топчета.

Колко често да решите котката? Сега - по време на линеенето го правете всекидневно, най-добре преди хранене.

След края на линеенето късокосместите котки може да не се решат, а дългокосместите - веднъж на две седмици.

В периода на линеене трябва да решите и късокосместите котки
В периода на линеене трябва да решите и късокосместите котки
Извън периода на линеене дългокосместата котка трябва да се реши веднъж на две седмици
Извън периода на линеене дългокосместата котка трябва да се реши веднъж на две седмици