Завяхване на зеления фураж - Защо е важно да се силажира при „правилното“ съдържание на сухо вещество?

09 април 2019
Агробизнес
6336
1 2 3 4
 

За правилно протичане на процесите на ферментация е необходима оптимална влажност на сенажа. От една страна, високата влажност влияе негативно на ферментационните процеси и води до големи загуби на ценни хранителни вещества в изтичащите сокове. От друга страна, прекаленото наличие на сухо вещество затруднява утъпкването и “изгонването” на кислорода от зелената маса.

"Правилното" съдържание на сухо вещество в тревния сенаж зависи от вида на силажиране (който влияе на начина и нивото на уплътняване, което може да се постигне). Препоръчителните нива на сухо вещество в зелените фуражи при силажиране са:

• 30 до 40% за силажни ями и купи;

• 40 до 50% за опаковани кръгли бали.

След окосяване на зелената маса, за да получим оптимални нива на сухото вещество, е необходимо тя да престои от 12 до 48 часа, в зависимост от метеорологичните условия и изискуемото сухо вещество. Защо? Основно, защото завехналият сенаж изисква по-малко производство на млечна киселина и ще е стабилен при по-високо ниво на рН, в сравнение от сенажа, който има по-ниско съдържание на сухо вещество (Таблица 3). По-високото съдържание на сухо вещество увеличава концентрацията на разтворимото сухо вещество в масата, а произтичащото от това увеличаване на осмотичното налягане потиска растежа на бактериите. Така ферментацията спира в завехналия сенаж, поради комбинацията от висока киселинност и високо осмотично налягане. Завяхването има „щадящ” ефект върху нивото на захарта и нивото на ферментация, необходимо за стабилизиране на сенажа. Завяхването е особено важно, когато силажираният фураж е бобово растение, което има сравнително ниско ниво на ферментационни захари в сравнение с тревата или царевицата.

Завяхването има и допълнителни предимства:

• При завяхването се увеличава броя на млечнокиселите бактерии, присъстващи при силажиране. Това подобрява вероятността за ранно начало на ферментация на млечна киселина;

• Завехналият сенаж обикновено е по-вкусен, отчасти поради по-ниското съдържание на киселина. Крави, тежащи 600 кг ще поемат един допълнителен килограм сенаж за всеки 5% увеличение на съдържанието на сухо вещество над 20%.

При незакрити ями, тъй като сенажът е в непосредствен досег с кислорода, настъпва вторично развитие на дрождите и загуба на ценни хранителни вещества.

Таблица 2: Средни загуби и промени в качеството при покрити и непокрити ями

В зависимост от използваната суровина и нейните характеристики могат да възникнат различни проблеми по време на нейната ферментация. Тук идва значимостта на правилно подбрания инокулант, който регулира този процес и спомага за правилно и ефективно силажиране. Инокулантът трябва се избира според вида на изходната суровина, защото ферментационният процес не е еднакъв при всички.

Специалистите на HL-TopMix са в готовност да ви консултират относно правилния избор на инокулант за вашия сенаж. Ще получите безплатен анализ на качествата на сенажа в лаборатория в Германия. На база на получените хранителни стойности ще се изготви препоръка за най-оптимална и балансирана дажба за хранене на вашите животни.

HL-TopMix стартира програма за качествено приложение на инокуланти за тревен и царевичен силаж

Още от Агробизнес
0

Цените на пшеницата в Чикаго отново паднаха вчера, тъй като американският произход е твърде скъп, за да бъде конкурентен на международната арена. Цените на царевицата останаха практически непроменени

0

Поредната спокойна сесия за зърно регистрираха вчера на Euronext. Цените останаха стабилни и бяха на най-високите си нива след прибирането на реколтата, благодарение на доброто международно търсене

0

България не може да приеме предложеното от ЕК намаление в размера на финансирането В бъдещата ОСП се залага изключително много на стимулирането обмена на знания

0

Семейните стопанства не трябва да са сами. Селските общности играят ключова роля в подкрепата на земеделските стопани и развитието на местната икономика

0

До 25 ноември кандидатите по схемата трябва да представят отчетни документи за закупените средства за растителна защита До 1 ноември оранжерийните производители могат да кандидатстват за подкрепа за

Последни новини
0

Времето ще се задържи предимно слънчево и топло за сезона. До обяд ниската облачност в източните райони ще намалее, мъглите ще се вдигнат и видимостта там ще се подобри

0

Тези птици имат и прилична яйценосност Токачката е роднина на пуйките и фазаните. Едрата птица има вкусно месо, яйца и красива външност. Към плюсовете на отглеждането на токачки се

0

Евродепутатите отхвърлиха занижените мерки от държавите членки и поискаха от Комисията да предложи нови и по-строги правила за защита на пчелите, съобщи пресслужбата на ЕП

0

Рецептата е много проста и много бърза за приготвяне. Продукти: 1 пак. готово бутер тесто, твърд кашкавал, пушени пилешки гърди, жълтък за намазване. Приготвяне: Нарежете бутер тестото на ленти с

0

Ако имате съмнение, че ореховото ви дръвче е болно, вземете мерки. Срещу двете основни болести бактериоза и антракноза се предприема една и съща борба. .

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пловдив е красив и харесван, ще му дам тласък да стане още по-привлекателен, казва кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ Борисов отново потвърди, че започва външния ринг на града Гарантирам - администрацията ще заработи за хората, а не обратно Никога не съм действал на инат, човек греши, когато не слуша другите - Г-н Димитров,

Гласувайте в анкетата на "24 часа" Кого харесахте за кмет на София? Кого харесахте за кмет на Благоевград? Кого харесахте за кмет на Бургас? Кого харесахте за кмет на Варна? Кого харесахте за кмет на Велико Търново? Кого харесахте за кмет на Видин? Кого харесахте за кмет на Враца? Кого харесахте за кмет на Габрово? Кого харесахте за кмет на Добрич

Туристи обикалят селищата, през които са преминали българите на хан Алцек “Съученици 57-и набор от началното училище в България се срещнаха на другарска среща 50 г. по-късно. Трудно се разпознаха, но се вижда, че е още жив колективният им дух”, пише излизащият в италианския град Чезена вестник “Чезена тудей”