Завяхване на зеления фураж - Защо е важно да се силажира при „правилното“ съдържание на сухо вещество?

09 април 2019
Агробизнес
5013
1 2 3 4
 

За правилно протичане на процесите на ферментация е необходима оптимална влажност на сенажа. От една страна, високата влажност влияе негативно на ферментационните процеси и води до големи загуби на ценни хранителни вещества в изтичащите сокове. От друга страна, прекаленото наличие на сухо вещество затруднява утъпкването и “изгонването” на кислорода от зелената маса.

"Правилното" съдържание на сухо вещество в тревния сенаж зависи от вида на силажиране (който влияе на начина и нивото на уплътняване, което може да се постигне). Препоръчителните нива на сухо вещество в зелените фуражи при силажиране са:

• 30 до 40% за силажни ями и купи;

• 40 до 50% за опаковани кръгли бали.

След окосяване на зелената маса, за да получим оптимални нива на сухото вещество, е необходимо тя да престои от 12 до 48 часа, в зависимост от метеорологичните условия и изискуемото сухо вещество. Защо? Основно, защото завехналият сенаж изисква по-малко производство на млечна киселина и ще е стабилен при по-високо ниво на рН, в сравнение от сенажа, който има по-ниско съдържание на сухо вещество (Таблица 3). По-високото съдържание на сухо вещество увеличава концентрацията на разтворимото сухо вещество в масата, а произтичащото от това увеличаване на осмотичното налягане потиска растежа на бактериите. Така ферментацията спира в завехналия сенаж, поради комбинацията от висока киселинност и високо осмотично налягане. Завяхването има „щадящ” ефект върху нивото на захарта и нивото на ферментация, необходимо за стабилизиране на сенажа. Завяхването е особено важно, когато силажираният фураж е бобово растение, което има сравнително ниско ниво на ферментационни захари в сравнение с тревата или царевицата.

Завяхването има и допълнителни предимства:

• При завяхването се увеличава броя на млечнокиселите бактерии, присъстващи при силажиране. Това подобрява вероятността за ранно начало на ферментация на млечна киселина;

• Завехналият сенаж обикновено е по-вкусен, отчасти поради по-ниското съдържание на киселина. Крави, тежащи 600 кг ще поемат един допълнителен килограм сенаж за всеки 5% увеличение на съдържанието на сухо вещество над 20%.

При незакрити ями, тъй като сенажът е в непосредствен досег с кислорода, настъпва вторично развитие на дрождите и загуба на ценни хранителни вещества.

Таблица 2: Средни загуби и промени в качеството при покрити и непокрити ями

В зависимост от използваната суровина и нейните характеристики могат да възникнат различни проблеми по време на нейната ферментация. Тук идва значимостта на правилно подбрания инокулант, който регулира този процес и спомага за правилно и ефективно силажиране. Инокулантът трябва се избира според вида на изходната суровина, защото ферментационният процес не е еднакъв при всички.

Специалистите на HL-TopMix са в готовност да ви консултират относно правилния избор на инокулант за вашия сенаж. Ще получите безплатен анализ на качествата на сенажа в лаборатория в Германия. На база на получените хранителни стойности ще се изготви препоръка за най-оптимална и балансирана дажба за хранене на вашите животни.

HL-TopMix стартира програма за качествено приложение на инокуланти за тревен и царевичен силаж

Още от Агробизнес
0

Отговор дават резултатите от проучването на Евробарометър за потребитгелското търсене ЕС, според проучване на EFSA. 1) Най-важните фактори за европейците при купуване на храна са: откъде идва храната

0

Сочат данните от последното проучване  на EFSA (Европейския орган за безопасност на храните. Но само 1 на 5-има европейци казват, че това е тяхната основна грижа при избора на храна.

0

Нов спад на FOB цените на зърнените контракти по световните борси беше отчетен в средата на месец август. Добиви и пазари С 4,00 долара се понижи хлебната пшеница в САЩ, където се търгуваше на 211,

0

Европейските производители ще получат достъп до нови клиенти Алма Давидова Преориентиране на износа на някои европейски страни към азиатските пазари,

0

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти.

Последни новини
0

Продукти: 600-700 г брашно, 4 яйца, 3 л вода, 1 кг спанак (пресен или замразен), 300 г твърд кашкавал (пармезан, гауда, холандски), 1 ч.л. сол, 250 г масло, 50 г зехтин.

0

Какво съветват ветеринарните специалисти? От каква възраст кученцето може да се къпе? Това е един от първите въпроси, с които се сблъскват нямащите опит стопани.

0

За какво да внимават лозарите При високи температури, от порядъка на над 30 градуса, през месец август развитието на маната спира. Но при захлаждания и превалявания, ако такива се случат,

0

Открит е нов случай на Африканска чума по свинете, при дива свиня - открита в землището на гр.Перущица, в област Пловдив. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в Пловдив,

0

Търговското салдо за юни 2019 г. е положително в размер на 29.6 млн. евро при дефицит от 202.2 млн. евро за юни 2018 г., съобщава Българската народна банка. За януари - юни 2019 г.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ЦСКА продава своя основен голмайстор Али Соу в четвъртък, научи "24 часа". Очаквайте

Британският принц Андрю лично посрещнал американския финансист Джефри Епстайн на парти в двореца в Балморал, Шотландия, през средата на 1999 година. По това време бизнесменът вече е започнал да набира десетки непълнолетни момичета и да ги третира като секс робини. Това разказва пред "Дейли мейл" една от младите жени, които пътували с Епстайн.

Селекционерът на националите Красимир Балъков обяви списъка с играещите зад граница футболисти, повикани за европейската квалификация срещу Англия в Лондон на 7 септември и приятелския мач с Ирландия в Дъблин три дни по-късно, съобщиха от БФС на сайта си. Сред 11-те имена попадат Ивелин Попов ("Ростов", Русия), Страхил Попов ("Касъмпаша", Турция),