Често постът се разглежда като вид диета, която ще ни помогне да отслабнем. Най-често обаче се случва точно обратното - след като сме постили няколко седмици с изненада откриваме, че не само не сме отслабнали, но даже сме трупнали някое излишно кило. Защо се случва така?

Твърде много въглехидрати

Постенето по същество е въглехидратна диета. А бързите въглехидрати водят до бързо наддаване на тегло. Най-често срещаната тактика за начинаещи, които не са имали време да си съставят балансирано меню, е да прекарат тези седмици като се хранят със сушени плодове, халва и ядки. Ако не друго, калориите в 100 г халва са около 500 ккал, при сушените плодове - 380 ккал на 100 г, при ядките - 600-700 ккал, в зависимост от вида. Дневната норма от 2000 ккал лесно и неусетно може да се прехвърли. С допълнителните въглехидрати организмът се запасява като ги превръща в мазнини, които се натрупват на корема, талията и ханша.

Твърде малко белтъци

Протеиновите храни са необходими за ускоряване на процеса на изгаряне на калориите. Колкото по-малко са белтъците в храната, толкова по-голям е шансът да напълнеете. По време на пост ограничаваме животинските протеини, но не винаги ги компенсираме с растителни белтъци.

Твърде малко движение

Строгите ограничения в храненето водят до загуба на жизнен тонус. Ако за вярващите постът е подплатен с мотив, който им помага, то за останалите липсва мотивацията. Човек става летаргичен, раздразнителен, започва да се движи малко. На фона на свръхпредлагането на въглехидратна храна, това най-често води до увеличаване на мастните резерви.

Как да не напълняваме по време на пост

Менюто трябва да е възможно най-разнообразно

То трябва да включва повече "бавни", а не "бързи" въглехидрати. Те ще дават дълго време чувство за ситост и няма да претоварват организма с излишни калории. Яжте повече зърнени храни, зеленчуци, бобови растения, ограничете сладкото.

Компенсирайте недостига на протеини

Ако не приемате достатъчно животински белтъци, концентрирайте се върху зеленчуците. Това са бобовите храни и соята. Трябва да се има предвид обаче, че соята е продукт, който съдържа много мазнини.

Задължително се движете повече

За да не се превръщат въглехидратите в мазнини, те трябва да се изразходват, т.е. да се преобразуват в енергия. Създайте си навик всеки ден да тренирате в продължение на 45-60 минути. Най-лесният вариант е ходенето. Купете си крачкомер и вървете поне 10 хиляди крачки.