81-годишният актьор Морган Фрийман се занимава с пчеларство в ранчото си от 500 дка в Мисисипи и го е посветил в помощ за опазване на пчелите. С тази дейност той се захваща като хоби през 2014 г., до голяма степен в отговор на масововото измиране на насекомите. Усилията му продължават и днес.

В началото Фрийман има 26 кошера с пчели, пристигнали до ранчото му от Арканзас. Те са заобиколени от голямо разнообразие от растения и цветя, подходящи за опрашители. Във "The Tonight Show" с Джими Кимел той обясни, че връзката му с пчелите е взаимно уважение. "Никога не съм използвал защитната пчеларска шапка. Те все още не са ме жилили, тъй като не се опитвам да събирам мед или нещо подобно, а просто ги храня… Мисля също, че те разбират: "Хей, не се притеснявайте за този човек, той просто носи захарна вода."

Фрийман подчерта жизненоважното значение на пчелите за нашата екосистема и необходимостта от увеличаване на усилията за тяхното спасяване. "Има концентрирани усилия за връщане на пчелите на планетата. Ние не осъзнаваме, че те са основата, според мен, за растежа на планетата, за растителността. Имам много цъфтящи неща и градинар, който също се грижи за пчелите. Така че сме засадили детелина, лавандула, може би 140 дървета магнолия, които имат големи цветове", добави актьорът.

Правителствените агенции като EPA и научната общност като цяло алармират през последните години за разстройството на колониите - ситуация, която може да стане екзистенциална криза за пчелните популации по целия свят. Изследванията до голяма степен обвиниха прекомерната употреба на токсични пестициди, наречени неоникотиноиди за кризата, наред с други фактори.

Само тази седмица Форбс отбеляза: "Изследванията, публикувани в списанието Science , свързват намаляващите популации от пчели с комбинация от паразити, пестициди и загуба на местообитания. Макар че няма доказателства, че пчелите ще изчезнат скоро, спадът на популациите от пчели ще продължи да оказва влияние върху дивата растителност и земеделските култури по целия свят."

EPA спира сулфоксафлор - инсектицид, считан за "много силно токсичен" за пчелите, за използване на над 650 милиона дка култури, които привличат пчелите.

В комбинация с разпространението на ГМО култури, устойчиви на насекоми, популациите от пчели продължават да намаляват в световен мащаб.

Въпреки че усилията на Фрийман може и да не са достатъчни, за да обърнат вълната на неблагоприятните фактори пред пчелите, неговият пример е вдъхновяващ сигнал, че хората започват да осъзнават по-голямо значение на крилатите опрашители за човечеството.