Луси и Ник Айлет са щастливи собственици на щастливи животни

Таня Демирова

Собствениците на биологичната животновъдна семейна ферма “Роузбъд Ранч” от югозападното английско графство Девън Ник и Луси Айлет отглеждат 15 чистокръвни алпаки, 11 овце порода Шароле, кон и кобила, както и кокошки-носачки. Най-новото попълнение на британската биоферма са пчелите.

Всичките животни са свободно отглеждани - живеят навън, като им е осигурен и подслон.

Стадото алпаки са истински пазачи на пилетата, тъй като бързо предупреждават за нежелани посетители или нападатели, обяснява Ник, който е второ поколение фермер и преди това се е занимавал с растениевъдство. За разлика от него съпругата му Луси в “миналия” си живото се е занимавала с интериорен дизайн и фотография, но любовта към животните е в кръвта ѝ.

Първите три купени от тях сладки алпаки променят живота им.

Отглежданото във фермата им стадо е от елитни животни порода Huacaya (една от двете породи алпаки), регистрирани в Британската алпака асоциация. Те са носители на висококачествена австралийска генетика.

От печелившето си стадо семейство Айлет получават висококачествена вълна с фини влакна, която я продават като прежда. От нея традиционно плетат много търсени топли шалове, жилетки, пуловери, пончо и одеяла.

Фермата залага на нетрадиционен агротуризъм тъй като младите британци искат и други хора да се насладят на животните им. Целта им е да предоставят истинско убежище за релакс, където всички посетители да се чувстват у дома си.

Луси и Ник залагат на общуването със симпатичните животни, като предлагат всевъзможни форми на почивка, в които участват тези мили и добродушни представители на семейство Камилови: разходки с алпаки, пикници в тяхната компания, художествени мастър-класове по рисуване и познавателни екскурзии, по време на които се разказва историята на алпака.

Алпаките често се бъркат с ламите, но при тях има характерни разлики. Ушите на алпаките са малки, а на ламите - дълги и банановидни. Алпаките имат по-“смачкана” муцунка, обрасла с козина. Те са по-малки и леки от ламите и много срамежливи. Но същевременно, докато ламите в моменти на раздразнение плюят и може да ухапят, алпаките са миролюбиви.

Козината на алпаките е много по-мека, отколкото на ламите. Понякога животните се кръстосват, за да се получи хибридът уарисо.

С една дума, алпаките са истинско украшение на нетрадиционната британска ферма, а уникалната услуга, която тук се предлага, е антистрес курсове с алпака-йога

Заниманията се провеждат от квалифицираната йога-инструкторка Сиан Бартлет, според която релаксът в компанията с алпака позволява на хората да се освободят от стреса

Ник и Луси обясняват, че че контактът между хора и алпаки сред природата позволява да се постигнат много по-добри антистресови резултати, отколкото ако това се прави в затворено помещение. Затова заниманията се провеждат в дворчето за разходки на алпаките. Те са любознателни, но не навлизат в личното пространство на хората.

Предлаганата услуга се ползва с голям интерес. Има списък на чакащи за участие в курсовете.

Посетителите на нетрадиционната ферма на Луси и Ник се прибират вкъщи пречистени и омиротворени от общуването със сладките алпаки.

Фермата на британските ентусиасти е пример за нетрадиционен, но много успешен агробизнес подход.

Алпаките са много миролюбиви животни и за разлика от раздразнените лами няма да ви наплюят или ухапят
Алпаките са много миролюбиви животни и за разлика от раздразнените лами няма да ви наплюят или ухапят
Луси и Ник Айлет развиват успешен агротуризъм с елитни вълнодайни животни
Луси и Ник Айлет развиват успешен агротуризъм с елитни вълнодайни животни
Руното на алпаките е по-меко, отколкото на ламите
Руното на алпаките е по-меко, отколкото на ламите
Посетителите на биофермата могат да си купят висококачествена прежда с фини влакна, изпредена от елитните алпака порода Huacaya Снимки: Facebook/Rosebud Ranch
Посетителите на биофермата могат да си купят висококачествена прежда с фини влакна, изпредена от елитните алпака порода Huacaya Снимки: Facebook/Rosebud Ranch