Много хора, които се страхуват да не навредят на фигурата си, са готови да се откажат от палачинките. Но всъщност те просто трябва да се ядат правилно. Специалисти по хранене смятат, че не е задължително 2-3 палачинки понякога да се отразят на тялото. Като цяло, палачинки могат да се консумират максимум два пъти седмично без риск за здравето.

Сами по себе си, палачинките не са тежък продукт за тялото. Но ако те са напоени с масло, то стомахът, както и панкреасът, могат да реагират негативно и по този начин да причинят дискомфорт на потребителите.

Според диетолозите е най-добре палачинките да се ядат горещи, докато все още парят. В студено състояние, мазнините се разграждат по-бавно и това може да причини тежест и гадене.

Като пълнеж за палачинки е по-добре да се използват плодове или извара. Това ще повлияе положително на благосъстоянието, а калориите в такива палачинки са по-малко, отколкото при тези с пълнеж от месо.