Успешното отглеждане на зимуващите културни растения се определя от условията на зимния период. При континенталния климат на нашата страна често метеорологичните фактори са неблагоприятни за презимуването на есенните посеви и многогодишните треви.

Значително разнообразие в климатичните условия на страната формира различно влияние на определени фактори, както през отделните зими, така и през една и съща зима. Повреди или загиване на зимуващите растения възникват вследствие на ниски температури, отвяване или продължително задържане на дебела снежна покривка, резки промени на времето и резки колебания на температурата през денонощието, наличието на силни студени и сухи ветрове. През зимния период за посевите от зърнени култури метеорологичните условия могат да се формират неблагоприятно, изграждайки многофакторни комплекси, които предизвикват измръзване, образуване на ледена кора, изтегляне, напукване на почвата от студ, отвяването й, както и зимно засушаване, изтощаване и т.н. В голяма степен повредите по посевите се определят от режима на снежната покривка.

Зимната суша възниква при замръзнала почва и липса на снежна покривка. При тези условия при ясно време слънчевите лъчи нагряват растенията и предизвикват усилено изпарение на вода от листата и тяхното изсъхване, тъй като водата от замръзналата почва не може да се усвои от растенията. Постепенно изсъхването обхваща и възела на братене и растението загива.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 11 март.