В цветната градина през март

10 март 2019
Цветя
29286
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Който не е рязал да действа бързо

Готови ли сте? До настъпването на астрономическата пролет остават броени дни! Със сигурност Баба Марта ни е подготвила много слънчеви дни, които трябва да използваме рационално в градината. Идва, да! Идва с пълна сила хубавото време, с много и пъстри цветове. Със себе си носи мотика и гребло, ножици и други инструменти. Време е да се залавяме за работа. Така ще преборим пролетната умора, а и ще създаваме красота.

Старите овощари все повтарят "По- добре лоша резитба, отколкото никаква". Това важи с пълна сила и за декофративните дървета и храсти. Последните срокове за резитба наближават. Разлистените растения не е желателно да се режат, защото заедно с отрязаните клонки се отстранява и голяма част от хранителните вещества, акумулирани през зимата. Закъснялата резитба малко или много ощетява растежа и развитието и е много по-вероятно растението да се изтощи. Подрежете и оформете видовете с летен цъфтеж сега. Тези с пролетен можете да режете, след като прецъфтят.

Обърнете специално внимание на розите

Спазвайте изискванията на отделните групи и всичко ще бъде наред. Слабо растящите розови храсти подрежете по-силно, а тези със силен растеж - съвсем леко. Проведете санитарна и подмладяваща резитба при по-старите видове. Това ще гарантира обилен цъфтеж. Отървете се от лакомците и почистете пречупени, болни или сгъстяващи клонки. Ако сте изграждали някаква зимна защита, време е да я махнете.

Почвата също се нуждае от грижи

Започнете борбата с досадните плевели

Почвата е жив организъм и също както растенията се нуждае от грижи. "Здравата" и богата почва помага за развитието на културните растения. Така те растат здрави, нападат се по-слабо от болести и неприятели, а и надделяват в надпреварата с плевелите. За да постигнете оптимални резултати през годината, започнете отсега да разрохквате и плевите. Влажната почва позволява лесно да се справите с натрапниците. От друга страна чрез окопаването ще внесете кислород в зоната на кореновата система. Той е жизнено необходим за растежа. С окопаването можете да внесете оборски тор или компост, както и бавно разградими минерални торове. Сега можете да създадете и нови лехички в градината. Обработете почвата дълбоко първия път, а след седмица-две прекопайте мястото, така че да получите рохка и лека пръст. 

Размножете многогодишните

Измислете им нови места

Размножаването на многогодишни цветя е най-подходящо да се извърши или рано напролет, преди да са се развили напълно, или през есента. Основно правило е да се делят само здрави туфи с много добре развита коренова система. Подкопайте отдалече около растението и извадете корените заедно с почвата. Разделете буцата на две, три или четири части в зависимост от големината на растението. Не чакайте дълго преди да засадите получените растения. Засъхването на оголените корени влошава прихващането. Затова е добре преди да изкопаете растението да сте подготвили новите ямки. Засадете, полейте и отбележете мястото за всеки случай.

Ако искате обилен цъфтеж, е добре да помислите и за някаква ротация при многогодишните цветя. Разместете видовете, така че хем да удовлетворите желанията им, хем да предотвратите едностранната почвена умора. Сега е най-подходящото време за това. Хубаво е на всеки 3-4 години да правите разместване. Така градината ще има нов облик със същите цветя, а вие печелите точки в борбата с болестите и неприятелите и почвената умора. Не местете само капризните цветя (божурте), ако сте им уцелили мястото и се чувстват добре.

Времето е подходящо и за засаждане

Само си представете огромното разнообразие от дървета и храсти, с които можете да се сдобиете. Независимо дали са цъфтящи, или декоративнолистни, всички те ще ви изненадат приятно през годината. Листопадните видове имат 4 лица, не го забравяйте. Подберете ги така, че да са ефектни през цялата година.

Подгответе се добре преди покупката. Проучете изискванията на растенията и помислете дали можете да им осигурите подходящите условия. Само така ще си гарантирате траен резултат. Изискванията за засаждането са следните: Изкопавате ямка, добавяте дренаж, ако е необходимо, обогатявате и подобрявате структурата на почвата (също, ако е необходимо), поставяте растението, заривате и уплътнявате добре, а накрая поливате обилно. Ако засаждате растения на гол корен, е желателно да осигурите опорно колче и да отрежете върха.

Ако купите растение в контейнер, не нарушавайте корените. Постарайте се да нанесете възможно най-малко щети по тях. Не е необходимо да режете и върха. Растението е готово да започне развитието си веднага без проблем.

Подхранете луковиците, цъфтящи през пролетта

Пазете листната маса докрай

Пролетните предвестници - кокичета и минзухари, вече цъфтят. Тепърва започват развитието си в градината нарциси, мускари, лалета и др. Основните фази, в които са им необходими най-много сила и храна, са самото поникване, цъфтежът и накрая складирането на хранителни вещества в луковицата. Това са и най-важните моменти, в които трябва да се погрижим за тях. Купете си специален тор за луковични цветя и подсилете цветята си. Тепърва предстои цъфтежът им, затова побързайте. Цъфнали растения не се подхранват, защото прецъфтяват по-бързо. Грижете се за листната маса също. Оставете я да отмре сама, а след това можете да извадите луковицата от почвата.

И докато сме на тема хранене е важно да ви подсетим, че е време да започнете да торите всичките си растения. Дали с минерални торове, или с ораганични, вие си решете. Важното е растенията да са задоволени, за да растат буйно и да цъфтят обилно. Започнете първо с малки дози и постепенно оптимизирайте дажбата. На този етап най-важен е азотът.

Засейте си семенца

За някои растения няма да намерите разсад

Пролетната треска вече завладя опитните градинари и те сеят ли, сеят...даже вече имат готови разсади и само чакат времето да се оправи, за да разсаждат на открито. Не чакайте много, а идете да си купите семенца за цветя. Ще превърнете градината или балкона си в истинска приказна картинка с много цвят и то на много добра цена.

Засяването на семена не е много лесна задача. Изисква сръчност и търпение. Тънкостите са много, но за да се справите успешно, са ви необходими малко неща. На първо място е качественият торфен субстрат. Фракцията трябва да е дребна, ако не е, го пресейте. Подгответе си плитки съдове, напълнете ги със субстрата и засейте семенцата отгоре.

Дребните семенца не покривайте, докато едрите имат нужда от одеалце. За ускоряване на поникването се препоръчва да накиснете семената поне за няколко часа. Грижите за младите растения се изразяват в редовно поливане и пикиране, ако е необходимо.

Засяването на семена е единствения начин да се сдобиете с растения като латинка, рицин, декоративен татул, ароматен тютюн, кореопсис, тунбергия и много, много други.

Подгответе се за пресаждане

Стайните цветя също се пробуждат

В някой слънчев ден направете пролетно почистване и на цветята в стаята. Изкъпете ги добре и им позволете на изсъхнат самички. Оставете ги на слънце. Лъчите още не са страшни. Направете списък с цветята за пресаждане и се подгответе с подходящи торфени смеси и нови саксии.

Денят вече е по-дълъг и растенията го усещат. Ще започнете все по-често да забелязвате нови листенца, връхчета и цветове.

Март месец е подходящ за вкореняване на резници и размножаване на почти всички цветя.

Направете си експеримент. Младите мушката, които сте отгледали през зимата, засадете в сандъчета и, когато премине опасността от застудяване, изнесете ги на балкона. Старите мушката - тези на 3-4 и повече години, засадете в градината.

Ще се изненадате от резултата. Същото можете да направите, ако сте прекалили с резниците и няма място на балкона.

Импровизирайте с цветята

Имате още малко време да планирате

Помислете какво искате от цветята си тази година. Изпробвайте нови видове или създайте добри приятелства между цветята. Спомнете си за бабината градина например.

В нея грееха цинии, божури, калдъръмче, шибой, трендафил и какво ли още не. Скоро пък на пазара ще излязат всевъзможни и пъстроцветни разсади за нови и непознати цветя.

Пробвайте как би се чувствала лизимахията или немезията във вашата градина. За сенчести кътчета препоръчваме импатиенс “Нова Гвинея” или клоунското цвете мимулус, а защо не и шарената брунера.

Търсете информация, записвайте се за предварителни поръчки, обикаляйте градинските центрове. Ако не друго, то купете си теменужки - от студ не се боят.

Още от Цветя
0

Диморфотека или остеоспермум - поредната мистерия в света на растенията Случвало ли ви се е да се припознаете в някого? Да, нали! Ситуацията е конфузна, донякъде забавна,

0

Най-вероятно на всеки човек се е случвало да го заболи зъб. Обикновено това често става в празничини дни или през уикенда и е много трудно да се открие работещ зъболекар.

0

Интересната и до някъде красива буболечка на снимката е Lilioceris lilii. У нас се определя като аспарагусов листояд, но всъщност друг бръмбар вреди на аспарагусите.

0

Ириси в контейнер се предлагат все по-често Отглеждате ли ги? А знаете ли какво е най-доброто за тях точно в този момент, когато цъфтят обилно и се радват на вниманието ви?

0

Търсете първите симптоми под листата Малките яркооцветени “пъпчици” се появяват обикновено при хладна и влажна пролет, а и през лятото, ако има подходящи условия за развитието им.

Последни новини
0

Поливат се със специално приготвен сос Необходими продукти: Килограм спанак, 4 супени лъжици растителна мазнина, 50 г краве масло, половин чаена чаша макарони, връзка пресен кромид лук, 2 яйца,

0

Яркият килим на цъфналата лавандула омагьосва и вдъхновява. Струва си поне веднъж да се потопите в уханието на цъфтящото лавандулово поле.  Ще ви остане спомен за цял живот!

0

Тогава започва и голямото гризане на мебели Всеки, отгледал кучето си от пале, знае какво настъпва в къщата, когато започне смяната на млечните зъби Всичко, което може да се гризе,

0

Българската народна банка ревизира нагоре прогнозата си за очаквана инфлация през 2019 г. в най-новия брой на тримесечното си издание „Икономически преглед“.

0

Проф. Николай Андреев: Тръгнахме от нулева база, през 90-тте пенсионният фонд се оказа в ръцете на кредитните милионери От 1 юли 2019 г. влиза в сила приетото миналата година с бюджета увеличение на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Пожълтяването на листата на розата е тъжна гледка, независимо дали я отглеждате в саксия или в градината. Причините може да са много, но ще трябва сами да разнищите загадката предвид краткото...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Женският национален отбор по биатлон на България изведнъж остана без двете си най-добри състезателки през настоящата декада. Емилия Йорданова се сбогува с най-успешния ни зимен спорт, а Десислава Стоянова ще пропусне следващия сезон. На 5 май първата навърши 30 г. Йорданова е решила да прекрати спортната си кариера и да се ориентира към свой

Тази сутрин по Нова тв отричайки, Елена Йончева всъщност призна за офшорката с Цветан Василев, заради която е обвинена, че е участвала в източване на пари от КТБ и обясни, че това не е незаконно. Това малко притесни лидерката й Корнелия Нинова, която побърза да смени темата с едно "стига толкова" Ето разговора в студиото едно към едно: Водещ: Все

Компанията дава парите след среща в Комисията  за финансов надзор, първоначално отказваше Управителният съвет на застрахователното дружество “Бул Инс” реши да обезщети наследниците на жертвите от миналогодишната автобусна катастрофа при Своге с по 50 хил. на загинал. Това съобщи след заседание на съвета изпълнителният директор на дружеството