Имам лозе близо до Враца, но доста от растенията ми вече са изгубени. Искам да боцна 50-100 нови.
Посъветвайте ме какви винени сортове ще бъдат подходящи.
Там надморската височина е около 450-500 метра.
Отговор:
По принцип основните сортове, на които би трябвало да заложи читателят ни за района и надморската височина е редно да бъдат с по-къс вегетационен период, т.е. да узряват малко по-рано от останалите, за да не ги хванат ранните есенни слани.
Освен това и ветровете, и горските масиви в близост оказват влияние. У нас при умерено топъл климат лозя могат да се отглеждат до 600-700 м надморска височина, но не може да се каже, че Врачанският район е от умерено топлите.
Например отлични червени вина стават от Каберне Совиньон и Мерло. Вината от тези сортове се отличават с оригиналния си добре изразен вкус на къпина и горски плодове, чудесно балансирани сладки танини и киселинност, и изразителност на цвета.
Още ценни сортове, навлезли у нас, са Каберне Фран, Мускат Отонел, Совиньон Блан и Траминер.
Например Каберне Совиньон е подходящ сорт
Той е от най-разпространените червени винени сортове грозде.
Среднозреещ е - узрява през септември. Има много добра родовитост.
Развива напълно технологичните си качества - захари 21-24 %, има много добро съдържание на багрилна материя и екстракт.
Вината се отличават с интензивен аромат на дребни червени плодове - предимно касис, къпина и черница, интензивен тъмночервен цвят и добра плътност.
Мерло също е подходящ висококачествен винен сорт грозде, който узрява около средата на септември - около 10-15 дни по-рано от Каберне Совиньон.
Натрупва достатъчно захари - 22-26%.
Виното още като младо е по-хармонично поради по-ниската киселинност и наличието на по-меки танини.
При белите сортове също има избор. Например
Шардоне е ранен винен сорт. В Североизточна България узрява около средата на септември.
При постигане на физиологична зрялост натрупва бързо захари - при 20-24%.
От него се получават изключително качествени бели вина с интензивен аромат, най-често доминиран от нюанси на тропически плодове. А, когато гроздето е отгледано на варовикови почви, виното има характерни минерални нюанси. Вината от сорта Шардоне се развиват много добре в контакт с дъбова дървесина и формират богат комплексен аромат.
Коментари