Пътната им инфраструктура обаче е в критично състояние, ще искат държавна подкрепа за ремонтирането й

Отчет на ключовите направления в дейността на Националното сдружение на общините в България през 2018 г. направи пред общото събрание председателят на управителния съвет и кмет на община Велико Търново Даниел Панов.

11,9% е ръстът при делегираните дейности /без "Образование"/ или 92 млн. лв.

Общото увеличение на субсидиите за общините в закона за държавния бюджет за 2019 г. е с 481,7 млн. лв., от които 361 млн. за образование и 121 млн. лв. за останалите трансфери.

За първи път от много години насам има увеличение с 8 млн. лв. на средствата за подпомагане на храненето на децата от подготвителните групи и учениците до IV клас.

Даниел Панов изтъкна, че остава неудовлетворено едно от основните предложения на сдружението на общините – за значителен ръст (със 120 млн. лв.) на общия размер на целевата субсидия за капиталови разходи, от които поне 100 млн. лв. за общински пътища.

Състоянието на общинската пътна инфраструктура е критично

и затова и през 2019 г. сдружението ще продължи да настоява за държавна подкрепа за ремонтирането й.

Сред основните проблеми за общините той открои финансовите корекции по проектите с европейско финансиране. Въпреки подготвените анализи, постоянно предоставяната информация за типови грешки, срещите с вицепремиер, министри, ръководители на управляващи органи, не успяхме да намерим дори частично разрешаване на проблема, каза Панов. Предложенията ни за разширяване на еднократното поемане от държавния бюджет на наложени финансовите корекции на общините по проекти от настоящия програмен период, както и налагането на плоски финансови корекции за сметка на отделните програми, с мотив необходимост от дисциплиниране, не срещнаха подкрепа от страна на държавата.

Сред приоритетите за работа през 2019 г. Даниел Панов очерта подобряването на взаимодействието между отделните министерства, за да бъде избегнато припокриването на дейности, които засягат местната власт.

2019 г. ще бъде ключова за практическото въвеждане на електронното управление в общинските услуги.