За последните 50 г. като цяло потреблението на месо на глава от населението се е увеличило с около 20 кг.

Испанците са лидери по отношение на потреблението на месо в ЕС - 94 кг месо на човек годишно.

Следват ги австрийците с 90,87 кг месо и французите - с около 86,76 кг, сочи последното изследване на ООН.

В глобален мащаб средно на човек потреблението на месо се е увеличило - от около 20 кг през 1961 г. до средно около 43 кг месо през 2014 г.

Потреблението на месо в Северна Америка и Европа съставлява почти 80 кг. При това източноевропейските държави показват по-ниско потребление на месо на глава от населението в сравнение със западните страни, обобщава докладът.

По данни на ООН страните с най-ниско равнище на потребление на месо са Босна и Херцеговина (32,21 кг), Азербайджан (31,1кг) и Грузия (27,89 кг).