Специалистите от Центъра за изследване и развитие Mebiol (Токио) отглеждат плодове и зеленчуци на всякаква плоска повърхност. За тяхното откритие пише South China Morning Post.

За необичайния метод на отглеждане са необходими LED осветление и тънък прозрачен филм от хидрогел. Чрез множество микроскопични пори, водата и необходимите хранителни вещества се вливат в корените на растенията.

Системата Mebiol консумира 90% по-малко вода, отколкото при традиционното отглеждане. Микроскопичните пори на полимерната мембрана също блокират проникването на бактерии и вируси, така че няма нужда от пестициди.

Ферми на хидрогел филми могат да бъдат създадени практически навсякъде - в пустинята, върху замърсени земи и върху покривите на сградите. Това вече е доказано в 150 града в Япония, експерименти с новите материали са били извършени в един от градовете на Китай и във ферма в средата на пустинята в ОАЕ. В близко бъдеще Mebiol планира да достави технологията си в Европа и други страни от Близкия изток.