Задължително направете списък

Идва времето за подготовка на засяването на разсада, но първо трябва да се осигурят необходимите семена. Няма да се сгреши, ако се направи списък , кои култури ще се отглеждат, както и какви сортове ще се подберат. Обикновено се избират няколко хибрида домати, пипер, салатни краставици и корнишони и т.н.

Препоръката е да не се купуват повече семена от необходимото. Разбира се, добре е да опитате нещо ново както като сортове, така и като вид, но не се увличайте, особено ако не разполагате с голяма градина. А и после растенията си искат грижи. Затова е добре да се съобразите със съвета да имате списък и да се придържате към него.

Преди да напазарувате, извадете останалите семена от предходния сезон. Проверете срока им на годност и какво е количеството им.

Ако имате съмнения за кълняемостта им, предвидете да си купите повече. А ако са семена от градината и са по-голямо количество, може да направите тест за кълняемост.

За целта поставяте 10 семена върху добре овлажнена кухненска хартия и изчаквате да видите колко от тях ще покълнат. Ако са поникнали само половината, не рискувайте.

Повечето имат дълъг срок на ,годност

Повечето зеленчукови семена имат дълъг срок на годност.

Домати - 5-6 години

Краставици - 5-7 години

Лук - 2-3 години

Грах - 5-6 години

Моркови - 2-3 години

Ряпа, репички - 4-5 години

Цвекло - 5-7 години

Зеле - 4-5 години

Спанак - 3-5 години

Салата - 3-4 години

Срокове на годност на семената на зеленчуковите култури

Тиквички, патисони - 5-8 години

Тикви - 5-8 години

Подправки - 2-3 години

Семената трябва да се съхраняват в прохладно, но не влажно място при температура 10-12 градуса.

Българската селекция домати е уникална

В България наистина се отглеждат уникални домати. Това не е само защото почвите и климатичните условия са изключително разнообразни, но и защото селекцията ни е на много високо ниво. За щастие работата на селекционерите ни продължава и всяка година в практиката се пускат нови сортове и хибриди домати.

В последните години интересът е насочен към традиционния български вкус - едри и вкусни тип градински домати. Търсят се както с червени, така и с розови плодове. 

Купувайте само от сигурен производител

Така си гарантирате качеството на семената

Винаги, когато пишем за семена, съветваме градинарите да избират проверен магазин, както и сигурен производител. Най-добре да се купуват семена от агроаптеки, градинарски центрове и други специализирани магазини. Още по-отговорно е какви семена ще се изберат, тъй като се предлагат много както вносни, така и български семена. Ако през годините вече сте се спрели на марка, от която сте доволни, продължавайте да залагате на нея.

Когато купувате нови сортове или видове, информирайте се от продавач консултантите за особеностите им. По принцип информацията би трябвало да е написана на етикета, но не винаги има такава.

Задължително обърнете внимание и на срока на годност, както и ако има процент на кълняемост. Вижте и дали е сорт или хибрид. По-късно си запазете опаковката или си запишете, тъй като, знаете, че от сортовете може да си оставите семена за следващата година, ако са ви харесали вкусовите качества.

Ако производителят не ви е познат, запазете данните му, в случай, че имате проблем със семената. Поне ще знаете за следващата година да не купувате от тази марка.

ПАЗЕТЕ ОПАКОВКИТЕ

Препоръчително е да пазите опаковките на семената, които купувате. Информацията на етикета е важна, когато отглеждате даден вид или сорт за първи път. А също така, ако ви останат семена за следващата година, ще имате информация за срока на годност.

Хибридите дават повече продукция

От тях не се оставят семена

Съвременната селекция, която се стреми да отговори на редица изисквания на потребителите, разработва все повече хибриди, отколкото сортове.

Причината е в това, че хибридите се получават вследствие от кръстосването на растения от различни сортове, които имат различни ценни качества. Пътят за селектирането им е труден, затова и те са по-скъпи от обикновените сортове. Хибридите дават повече и по-качествени плодове. От тях обаче не трябва да се оставят семена, тъй като качествата им не се проявяват в следващите поколения. Например през първата година берете големи и вкусни домати, на следващата - дребни и безвкусни.

Повечето от основните култури, които се предлагат в магазините, като домати, пипер и краставици, са хибриди.

Само да обърнем внимание на истинските ценители, че от няколко години у нас се предлага специална линия Профи семена. Те са за любители, но имат качества на професионалните - по-толерантни са на някои важни болести, както и на неблагоприятни фактори на средата. Това обаче не означава, че не трябва да полагате грижи за тях, напротив и те искат напояване, торене и растителна защита. Но като цяло растенията имат по-добър здравен статус, както се казва в професионалното земеделие, а и дават по-високи добиви.