Назряват недоволство и протести в сектора на плодовете и зеленчуците заради липсата на контрол

Диана Ванчева

Очакваше се на общото събрание на Асоциация "Български пипер", което се проведе петък и събота в Хисаря, да има упреци към Министерството на земеделието, храните и горите за обвързаните схеми за подпомагане. Но чак пък точно производителите на пипер да бъдат най-бесни на ведомството, при положение, че за тях вече се предлага и отделна схема за подкрепа, чак това не се очакваше от мнозина.

Именно от там обаче дойдоха най-сериозните упреци към МЗХГ и дори закани за искане на оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Защото те са най-силно възмутени и най-силно ядосани от предвидените схеми в зеленчукопроизводството, изпратени за нотификация в Брюксел, и най-вече от това, че не вярват на контрола, който се оказва върху обвързаната подкрепа.

Според организационния секретар на Асоциация "Български пипер" Георги Василев фирмите в сектора на пипера ще започнат подготовка за протести срещу министъра и политиката в сектора именно заради липсата на мерки срещу неправилното разпределение и усвояване на подпомагането и пренебрегването на предложенията на асоциацията. Тя дори била против отделянето на пипера със самостоятелен бюджет за подпомагане, както предложи и вписа вече агроведомството.

В близките седмици управителният съвет на Асоциация "Български пипер" се кани да разговаря с останалите организации в сектора на плодовете и зеленчуците, за да обсъдят бъдещи съвместни действия и евентуални протести.

Най-много ще искат да има публичност на финансовите документи, с които се доказват площи, добиви и реализация за обвързана подкрепа, защото са убедени, че има източване на средства.