Излезе традиционната справка на сектор Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието, храните и горите за регистрираните нови машини за 2018 г.

При колесните трактори са регистрирани 1310 машини от началото на годината, като през 2017 г. са били 1340. Това означава лек спад спрямо предходната година.

При зърнокомбайните се наблюдава ръст спрямо статистиката за 2017 г., когато бройката е била 158 машини. За 2018 г. регистрираните машини стигат 198.

Положителна тенденция се забелязва и при товарачите. Регистрираните нови телескопични товарачи са 316, докато предходната година са били само 243. При челните товарачи през 2018 г. са регистрирани 180 машини спрямо 110 през 2017 г.

В тези данни продължава да се проявява показателна за пазара на техника у нас тенденция, която се изразява в нарастване на търсене и купуване на нови и по-продуктивни машини. Това вероятно се дължи и на завишените европейски изисквания за прецизно земеделие и опазване на околната среда. Друга причина за нарастване на търсенето на нови машини се крие в това, че все повече земеделски производители са се ориентирали към инвестиции за обновяване на вече остаряващите им машинно-технически паркове.

Повече по темата очаквайте в новия брой на в. "Български фермер" от 4 януари