Нови участници попълват една от най-престижните изложби на кучета - "Уестминстър кенъл клъб дог шоу". Това са представители на две новопризнати породи - вандейски басет-грифон и койкер.

Всъщност тези две породи не са нови, обяснява директорът на изложбата Гейл Бишър. Те съществуват от много години, но в САЩ едва сега набират популярност и миналата година са признати от Американския киноложки клуб.

Енергичното холандско куче тип шпаньол (Nederlandse kooikerhondje) - койкер, и спокойната френска по-дребна хрътка за лов на зайци вече са включени в класификацията на Американския киноложки клуб. Сега тя включва 192 породи.

Първата порода тип шпаньол за лов на патици е койкер, обяснява председателят на Американския киноложки клуб Джина Динардо. Това е прекрасно, средно по размер куче с добри маниери. Неговата родина е Холандия. Породата датира от стотици години и е била много популярна сред холандското висше общество.

Втората порода е голям вандейски басет грифон. Кучето е роднина на вандейския басет грифон, който е добре познат. То е френско ловно куче за лов на зайци. 

Двете породи ще бъдат представени в групата на ловните кучета. Те имат твърда козина. Това са много издръжливи кучета, които могат да работят през целия ден.

Те са дружелюбни, жизнерадостни и предани. И са чудесни домашни любимци.

Уестминстърската киноложка изложба е най-старата в Америка. Тази година тя ще се проведе за 143-и път на 11 и 12 февруари в Ню Йорк. В нея ще участват над 2800 четириноги любимци.

Койкер (вляво) и голям вандейски басет грифон
Койкер (вляво) и голям вандейски басет грифон