Едногодишни

Трудно е да помним всичко, нали? Затова систематизирането на данни в табличен вид, особено що се отнася до числа и срокове, е особено полезно.

В таблиците ще откриете ориентировъчни срокове за засяване на семена, подходящи срокове за засаждане на открито и най-важното - период на цъфтеж. Последните 2 колони ще ви помогнат при планирането и отглеждането на цветята. За улеснение сме оцветили различните дейности в различен цвят.

Легенда

Кафяво - оптимални срокове за засяване;

Зелено - засаждане на постоянно място;

Червено - период на цъфтеж;

Безславните, но красиви видове

Немофилата е малко бижу.

Въпреки, че не е много известна, немофилата е добро решение за бордюри и ниски цветни петна. Растението достига височина около 20-25 см и е представено в три разцветки.

За да отгледате успешно това цвете, не е нужно да сте експерт. Засяването на семена може да стане директно в градината или първо на закрито. Отредете слънчево място и поддържайте почвата влажна. Това е всичко, от което има нужда немофилата.

Пакетче семена струва около 2 лева, а разсад няма да откриете в търговската мрежа.

Берландиера мирише на шоколад и бисквити

Ако искате да създадете ефектна дива градина, берландиерата ще ви свърши чудесна работа.

Растението е роднина на слънчогледа и цветовете им са подобни с тази разлика, че берландиерата е ароматна. Наречена е още шоколадова маргаритка.

Цветовете могат да се ядат, а са известни и с лечебни свойства при стомашни неразположения. Декоративен ефект имат и семенните кутийки след прецъфтяване. Въпреки това, за да се удължи периода на цъфтеж, се препоръчва те да се отстраняват.

Шоколадовият аромат може да се внесе и в дома.

Летният хибискус цъфти за ден

Не бързайте да се разочаровате. Летният хибискус израства до размерите на малък храст.

Цъфти обилно, но цветовете траят само за ден. Бели, едри и впечатляващи, с по- тъмен център и много тичинки тези цветове ще привлекат много полезни насекоми в градината. Освен това растението не изисква много грижи.

Предпочита слънчево изложение. Издържа на засушаване. Подходящо е и за контейнерно отглеждане, а ако се прибере през зимата ще ви радва и през следващата година.

Многогодишни

Кой е най-евтиният начин да създадете мечтаната градина, която всяка година да избухва в цветове и багри? Разбира се, че е засяването на семена. Може да е дълъг процес и да изисква доста търпение, но удовлетворението впоследствие е още по-голямо. В таблиците са дадени същите показатели, но растенията са многогодишни и ще разцъфтяват ежегодно.

Легенда

Кафяво - оптимални срокове за засяване;

Зелено - засаждане на постоянно място;

Червено - период на цъфтеж;

Книфофия в жълто и червено

Огнените цветове на книфофията са разположени на висок цветонос, но докато се появят ще трябва да почакате цяла година.

Растението обича топлината и ярките слънчеви лъчи. Чувства се чудесно в по-влажни почви, но понася добре и засушаване. По-лесно и бързо растението се размножава чрез разделяне на туфата. Разсад обаче се намира трудно на нашия пазар. А пакетче със семена струва по- малко от 2 лева.

Ехинопсисът е красив трън

Челядникът, както е наречен у нас, е интересно растение с лечебни качества. Извън пределите на страната ни, той се използва много в декоративните градини, но ние не го оценяваме по този показател.

Въпреки това растението контрастира добре на фона на всички останали със своите сиви листа и стъбла. По време на цъфтеж цветовете блестят в синя сфера. Трудно ще намерите семена за ехинопсис, но не е невъзможно. Можете дори да си съберете лично. Растението е устойчиво и наистина не се нуждае от грижи. А сините кълба ще ви радват всяка година.

Лиатрисът предпочита сухи почви

Лиатрисът е чуждоземно цвете, което тепърва си пробива път у нас. Цветовете му се извисяват на 70 см височина, а най-интересното е, че цъфтежът започва отгоре надолу. В родината си е наречен “ярко перо”, поради визуалните сходства.

Растението предпочита слънчеви изложения и не се нуждае от много вода или богати почви. Няма нужда и от опора. Чудесно се съчетава с други растения, а е доста ефектно и самостоятелно. Цветовете му привличат много пеперуди и полезни насекоми. Пакетче семена можете да намерите на цена около 2 лева. Веднъж засаден на постоянно място лиатрисът ще цъфти всяка година.