Топлината е най-важният фактор, който определя дали едно културно растение може да се развива на определено място или не. Това важи и за зеленчуковите растения, които имат различни изисквания към топлината. Според това те се разделят в няколко групи, сред които има и доста студоустойчиви - като например представителите на сем. Зелеви.

Според това, каква температура е необходима на дадено растение за растеж, развитие и образуване на плодове, се определя кога да са засява или засажда в градината, или да се прибира реколтата.

Освен това всеки вид има различни изисквания към топлината в отделните фази от развитието си.

Изискванията на зеленчуците към топлината са свързани и с останалите фактори на средата като светлина, влажност на почвата и въздуха, съдържание на въглероден диоксид във въздуха и т.н. И, разбира се, не на последно място състоянието на растенията.

Салатите и главестото зеле са по-издръжливи във фаза розетка, отколкото когато са образували глави.

При облачно време и през нощта зеленчуците се нуждаят от по-ниска температура.

Цветното зеле може да образува добре развити глави и при по-висока температура, но ако въздушната и почвената влажност са оптимални. 

Какво искат зеленчуците

Домати

Оптимална температура за поникване: 18-22 градуса.

Оптимална температура за растеж и развитие: 18-30 градуса.

При ниски температури: Под 12 градуса семената на доматите не покълват. Освен това цъфтежът спира, плодовете стават жълти. Под 9 градуса растежът спира, а при 0 градуса растенията загиват.

При високи температури: При температури над 30-32 градуса листата стават дребни, стъблените разклонения изтъняват, цветовете започват да окапват. Над 40 градуса плодовете жълтеят.

Пипер

Оптимална температура за поникване: 20-25 градуса.

Оптимална температура за растеж и развитие: 18-30 градуса.

При ниски температури: Под 13 градуса семената не покълват, растежът спира. Под 15 градуса цветовете окапват. При температури около 0 градуса растенията загиват.

При високи температури: Над 30 градуса цветните пъпки окапват.

Краставици

Оптимална температура за поникване: 25-30 градуса.

Оптимална температура за растеж и развитие: 25-30 градуса.

При ниски температури: Под 13 градуса семената не покълват. Под 15 градуса растежът спира. Под 10-12 настъпват сериозни смущения във физиологията растенията. При 0 градуса растенията загиват.

При високи температури: Над 30 градуса се образуват повече мъжки цветове. В резултат на това плодовете са много по-малко.

Патладжан

Оптимална температура за поникване: 22-25 градуса.

Оптимална температура за растеж и развитие: 25-30 градуса.

При ниски температури: Под 14 градуса семената не поникват, растежът спира. Под 20 градуса оплождането на цветовете и растежът на плодовете спират. При 0 градуса растенията загиват.

При високи температури: Над 30 градуса цветните пъпки окапват.

Тикви и тиквички

Оптимална температура за поникване: 25-28 градуса.

Оптимална температура за растеж и развитие: 22-28 градуса.

При ниски температури: Под 13 градуса семената не покълват. Под 12 градуса прашецът не узрява и не се образуват плодове. При 0 градуса растенията загиват.

При високи температури: При температури над 32 градуса листата избеляват, страдат от хлороза.