Нови фуражни източници изместват соевия шрот и намаляват натоварването на природните ресурси
Какви са новите източници и стратегии за намаляване на натоварването на природните ресурси при храненето и производството на фуражи за свине? На този въпрос търси отговори нова експертна фокус-група в ЕС. Ето какво споделя доц. д-р Едгар Гарсия Манзанила в PigProgress.
Заради очакваното увеличение на числеността на населението по света към 2050 г. ще нараства търсенето на повече месо, затова е необходимо да бъдат разработени нови устойчиви фуражи
Съществуват буквални стотици съставки, които може да се използват като фуражни източници за свинете в натурален вид или след известна обработка. Но ограниченията в наличността, доставките, стойността им или тяхната безопасност превръщат търсенето на нови фуражи в сложна задача. Затова ЕС създава тази фокус-група, за да открие начин за ускоряване на използването на алтернативни съставки за фуражи за свине и за намаляване на зависимостта на фуражопроизводителите от соята
Каква е идеалната съставка на бъдещия фураж за свине?
Отправна точка на изследването е новите фуражни съставки да отговарят на колкото се може повече изисквания като:от умерено до високо съдържание на протеин; добра усвояемост на белтъчини и хранителен аминокиселинен профил; от умерено до високо съдържание на съответни микроелементи; ограничено съдържание на нехранителни фактори; полезни свойства; устойчиво производство, включващо етични и екологични норми; конкурентоспособна цена, съпоставима със соевия шрот, но в някои случаи и с рибеното брашно.
Основните конкуренти на соята при храненето на свинете са следните:
Промишлени и хранителни остатъци
При тази категория има голям избор. Като правило основно тук влизат съставки, богати на въглехидрати - например хлебни изделия или растителна продукция. Изключение правят пивоварните продукти, които имат прекалено високо съдържание на белтъчини. Много от тях вече се използват, но в повечето случаи локално, така че това направление има наистина голям потенциал за развитие.
Микробният белтък (от едноклетъчни)
Производството на едноклетъчен (основен продуцент на микробен белтък са дрождите, а също и някои водорасли, плесени, бактерии) е резултат на процеси на преработка на продукти с използването на микробни системи за производството на фуражи. Тези продукти имат добър аминокиселинен профил.
Водната биомаса включва в себе си редица основни микро- и макроводорасли с високо съдържание на белтъчини (50-60%) и оптимално съдържание на омега-3 мастни киселини и микроелементи. Към днешна дата има много проекти, изследващи това направление, а пълномащабната им разработка се очаква да отнеме още 5-10 години.
Насекомите са eдна от най-перспективните категории
Личинките и на черната муха (Hermetia illucensса) и на брашнения червей (Tenebrio molitor) са с най-голям потенциал за рентабилно производство на фуражи за свине, тъй като съдържат 40-60% протеин, съпоставими със соевия шрот. И въпреки че промишленото производство на фуражи от насекоми все още е в самото начало, през последните години то показва добра динамика на развитие.
През ноември 2018 г. Европейската комисия представи доклад на тема "Разработване на растителни белтъчини в Европейския съюз". Този документ е предназначен за проучване на възможните пътища за реагиране на дефицита на белтъчини в Европа и включва предложения от EABA (Европейската асоциация на производителите на водорасли) и на IPIFF (Международна платформа за производство на насекоми за храни и фуражи).

Коментари