Направете план за предстоящата работа

Градинарите от по-топлите райони на страната, започват подготовката за ранните разсади още от януари. За целта трябва да си осигурят семена, почвена смес, съдове, торове, както и да имат подходящо помещение за целта.

Любителите, които имат парник или оранжерия в двора, могат да отглеждат някои студоустойчиви зеленчуци - лук и чесън за зелено, салати, марули, спанак, подправки и други.

Растенията трябва да се обгрижват добре, както и да се преглеждат редовно. Задължително е в топлите дни, култивационните съоръжения да се проветряват.

През зимните дни, когато няма много работа в градината, е препоръчително да се състави план за предстоящото през годината.

Решете какви видове и сортове зеленчуци ще отглеждате и се снабдете с качествени семена. Ако имате стари, проверете годността им.

Колко семена ви трябват?

За разсадите вкъщи

Тъй като повечето от семената на зеленчуковите култури са много дребни, понякога само няколко грама са достатъчни за цялата леха. Ще ви дадем ориентировъчно по колко грама семена са необходими от основните зеленчукови култури за 100 кв. м:

домати - 2.5-3 грама

пипер - 10-12 г

патладжан - 4-5 г

главесто зеле - 4

карфиол - 4 г

салати и марули - 2 г

краставици - 8 г

тиквички - 25 г

пъпеши - 12-15 г

дини - 15 г

Повечето от видове се отглеждат чрез предварително произведен разсад от тях. Тиквичките, пъпешите и дините може да се култивират с предварително засят разсад или да се засадят направо в градината.