Захаросаният мед е с по-голяма вероятност да е истински

08 януари 2019
Пчеларство
0
14607
 

Ако искате да сте максимално сигурни, че медът, който сте закупили е истински, просто си купете захаросан мед, съветват от aktivnipotrebiteli.bg.

Наименованието "индустриален пчелен мед" се използва за пчелен мед, предназначен за промишлена употреба или като съставна част на други храни, които се подлагат на обработка. При този вид мед до основното наименования на продукта задължително трябва да се постави и изразът "предназначен за кулинарни цели". Не го забравяйте, тъй като нормативните изисквания към индустриалния мед са силно занижени, което на потребителски език означава, че изкушени от ниската цена, може да си купите напълно легално менте, за което ще трябва да обвинявате единствено себе си.

Какво можем да проверим сами?

Науката се е борила в продължение на десетилетия, за да разработи надежден научно-базиран тест за идентифициране на примеси и захари, добавени към мед. В момента не съществува надежден домашен метод за анализ, с който може да се идентифицират добавени захари. Ако имаше такъв лесен тест, то вероятно лесно щяха да отпаднат всякакви опити за такава измама, защото всеки потребител би могъл лесно да направи проверка. Все пак ще ви запознаем с някои домашни методи и препоръки, които могат да ви предпазят от възможността да закупите продукт, в чието производство пчелите имат несъществен принос.

3 домашни теста за качество

1. Тест с разтваряне

Сложете в чаша или паничка студена вода една супена лъжица мед и леко разбъркайте. Истинския мед се разтваря бавно и трудно, а нечистият ще се разтвори видимо по-лесно. Може да опитате и чрез смесване на равни части мед и метилов спирт (денатуриран спирт), при което чистият мед ще се утаи на дъното, а нечистият ще се разтвори и оцвети течността.

2. Горящ тест

Вземете една обикновена църковна свещ с памучен фитил и го потопете добре в малко мед. След това запалете фитила и ако той изгаря, то медът е чист. Ако не се запалва или това е трудно, най-вероятно има добавена вода, която се абсорбира от фитила.

3. Абсорбиращ тест

Сипете няколко капки мед върху попивателна хартия (салфетка) и наблюдавайте ефекта. Ако медът попива в салфетката, значи не е чист. Друга модификация на този тест се прави с бяла памучна кърпа, която просто трябва да нацапате с мед и след това да изплакнете. Ако медът е чист, няма да остави никакво петно.

Важно!

1) Никога не хранете бебета с мед - в може да има спори на ботулизъм (обикновено безвредни за възрастни), което може сериозно да навреди на бебето и да доведе до смърт.

2) Не слагайте мед в горещ чай, вода или кафе. При висока температура той губи полезните вещества и се образуват канцерогенни съединения като хидроксиметилфурфурол.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
3564
0

Дружното и енергично облигтане показва, че семейството  е добре. Слабото облитане на единични пчели или суетеното на пчели пред входа или диарични петна около входа са сигнал,

4734
0

Според синоптиците, очакват ни дни с температура около 10 градуса и повече за отделни райони. Затова следете прогнозите  и по обяд отидете на пчелина,

14310
0

Ако имате обърнат кошер на пчелина през зимата, търсете майката. Ако не я откриете, трябва осиротелите пчели да се присъединят към някое по-слабо семейство.

7569
0

Възможно е при силен вятър и навявания на сняг, да откриете обърнат кошер с разпилени пчели. веднага съберете разсипаните в снега пчели, защото има опасност много бързо да измръзнат и да умрат.

13968
0

В този случай труповете на на умрелите пчели трябва да се извадят. За целта се използва закривена тел. Ако умиранията се дължат на недоброкачествена храна или на заболяване от нозематоза,

Още от Фермер
3483
0

Призовава проектът да бъде изцяло преразгледан и преработен "Считаме, че законопроектът е нецелесъобразен и противоречи на основните пазарни принципи.

6111
0

Клончетата, които са подходящи за рязане на калеми, трябва да са с по-къси междувъзлия и да са с дължина 60-90 см. Диаметърът в основата им да е около 6-12 мм.

1881
0

Регулаторната рамка на ЕС трябва да стимулира иновациите и пестицидите с нисък риск Научни експерти трябва да извършат преглед на изследванията за канцерогенността на глифозата Изискванията за данни

2664
0

Френските власти забраниха на 15 януари продажбата на форма на будещия спорове убиец на плевели Roundup.  Това стана след решение на съда, че регулаторите не са взели под внимание съображенията за

855
0

Хората от село Тутраканци, община Провадия, заявиха, че ще заведат съдебен иск срещу Българската агенция за безопасност на храните, съобщи БНР. Те събират подписи с обръщение към премиера Бойко

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Соцлидерката почерпи и в парламента, и на “Позитано”. Президентът ѝ честити по телефона и с адрес 5000 лева и жълт гербер поднесе Цветан Цветанов на рожденичката Корнелия Нинова от името на групата на ГЕРБ. Соцлидерката почерпи с изискан коктейл в парламента депутати от всички групи за своя 50-годишен юбилей.

Българският треньор Иван Колев подписа договор и започна работа в шампиона на Индонезия “Персиджа”. Тимът от столицата Джакарта ангажира бившия селекционер на младежкия ни национален отбор, след като се раздели с бразилеца Теко. “Договорът ми е за 1 г. с опция за продължаването му. Първите ми впечатления са, че в отбора има добри футболисти.

Бонове за 2 милиарда лева могат да носят доход на притежателите си, обясни изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански Финансовото министерство обяви намерението си да събуди т.нар. “спящи”" акции от масовата приватизация. Това е записано в обявената от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа