Ако искате да сте максимално сигурни, че медът, който сте закупили е истински, просто си купете захаросан мед, съветват от aktivnipotrebiteli.bg.

Наименованието "индустриален пчелен мед" се използва за пчелен мед, предназначен за промишлена употреба или като съставна част на други храни, които се подлагат на обработка. При този вид мед до основното наименования на продукта задължително трябва да се постави и изразът "предназначен за кулинарни цели". Не го забравяйте, тъй като нормативните изисквания към индустриалния мед са силно занижени, което на потребителски език означава, че изкушени от ниската цена, може да си купите напълно легално менте, за което ще трябва да обвинявате единствено себе си.

Какво можем да проверим сами?

Науката се е борила в продължение на десетилетия, за да разработи надежден научно-базиран тест за идентифициране на примеси и захари, добавени към мед. В момента не съществува надежден домашен метод за анализ, с който може да се идентифицират добавени захари. Ако имаше такъв лесен тест, то вероятно лесно щяха да отпаднат всякакви опити за такава измама, защото всеки потребител би могъл лесно да направи проверка. Все пак ще ви запознаем с някои домашни методи и препоръки, които могат да ви предпазят от възможността да закупите продукт, в чието производство пчелите имат несъществен принос.

3 домашни теста за качество

1. Тест с разтваряне

Сложете в чаша или паничка студена вода една супена лъжица мед и леко разбъркайте. Истинския мед се разтваря бавно и трудно, а нечистият ще се разтвори видимо по-лесно. Може да опитате и чрез смесване на равни части мед и метилов спирт (денатуриран спирт), при което чистият мед ще се утаи на дъното, а нечистият ще се разтвори и оцвети течността.

2. Горящ тест

Вземете една обикновена църковна свещ с памучен фитил и го потопете добре в малко мед. След това запалете фитила и ако той изгаря, то медът е чист. Ако не се запалва или това е трудно, най-вероятно има добавена вода, която се абсорбира от фитила.

3. Абсорбиращ тест

Сипете няколко капки мед върху попивателна хартия (салфетка) и наблюдавайте ефекта. Ако медът попива в салфетката, значи не е чист. Друга модификация на този тест се прави с бяла памучна кърпа, която просто трябва да нацапате с мед и след това да изплакнете. Ако медът е чист, няма да остави никакво петно.

Важно!

1) Никога не хранете бебета с мед - в може да има спори на ботулизъм (обикновено безвредни за възрастни), което може сериозно да навреди на бебето и да доведе до смърт.

2) Не слагайте мед в горещ чай, вода или кафе. При висока температура той губи полезните вещества и се образуват канцерогенни съединения като хидроксиметилфурфурол.