Очаква се увеличение на площите

Алма Давидова

Дъждовете в много страни от Европейския съюз, включително най-големият агропроизводител - Франция, възстановиха изоставащите посеви на пшеницата, но сухата почва все още затруднява развитието в Централна Европа след лятната суша, съобщават анализатори.

Консултантската агенция Strategie Grains очаква, че посевите от мека пшеница в ЕС - реколта 2019 година ще се увеличат до 24,3 млн. хектара, което е с 6 процента повече, от 2018 година.

За това помогнаха така необходимите дъждове в западните и северните части на ЕС през ноември.

Анализаторите отбелязват, че рязкото намаление на посевите от рапица/също поради сушата/, остави повече място за късно засяване на пшеница.

Мониторинговата агенция MARS съобщи миналата седмица, че благоприятните условия за посевите и появата на кълновете на зимните култури преобладават в повечето страни от Западна и Северна Европа, но сухата почва затруднява развитието на посевите на изток.

Във Франция сухата почва накара фермерите да засеят пшеница, която попадна вече под въздействието на студеното време.

Но топлото време преди това в по-голямата част от Франция помогна за развитието на посевите, като намали риска от повреди в случай на внезапен спад в температурата, каза Жан-Шарл Дешварте от института по селскостопански култури Арвалис.

Още е много рано да говорим за пълно възстановяване, но връщането на по-мекото време действа благоприятно - каза той.

Оценките на посевите, публикувани от агенцията FranceAgriMer, показва че състоянието на меката пшеница е стабилно през последните две седмици, след ниво на шестгодишен минимум.

В Германия, вторият по големина производител на пшеница в ЕС, площите, както се очаква, ще се увеличат до 3,3 млн. хектара спрямо 2,9 млн.- прибрани това лято, прогнозират анализаторите.

Сухата есен означаваше рязко намаление на посевите от рапица, и някои от тях ще преминат на зимна пшеница.

А пшеницата е възможно, да не достигне очаквания ръст в някои региони - това значи, че има повишен риск от това тя да не е укрепнала достатъчно, за да преодолее силните студове.

В Полша развитието на пшеницата изглежда удовлетворително, казва Войтек Сабарански от аналитизаторската агенция Sparks Polska.

Както и в Германия, има опасения за състоянието на зимната пшеница, особено на Северозапад, казва още Сабарански. Но времето способства за постепенното закаляване на посевите, преди настъпването на периода на покой.

Анализаторът оценява посевната площ в Полша примерно на 2 милиона хектара, което с 5 процента превишава площите на реколта 2018 година.

По думите на Рупърт Самърскейлс, консултант от ODA, посевите от пшеница във Великобритания са предимно в добро състояние след неотдавнашните дъждове.

След лятната суша сега има проблем с доста голямото количество влага в почвата но като цяло в долният слой, както и преди, има дефицит на влага.

У нас към 22.11.2018 г. е извършена предсеитбена подготовка на 13 913 328 дка с есенници, a дълбока оран - на 6 568 661 дка, която се осъществява с по-бавни темпове към момента спрямо миналата година.

Засетите площи с пшеница са малко над миналогодишните (+1%), докато сеитбата на останалите наблюдавани култури изостава с между 3,8% (маслодайна рапица) и 16% - ръж.

Европейският пазар

Пазарите успяха да отдъхнат с облекчение след споразумението между Китай и Съединените щати.

Цените на зърното веднага се повишиха. За да продължи тази тенденция, е необходимо европейският и американският износ да увеличат темпа си.

Ясно си личи спадът на износа от Черноморския регион, а износът от другите страни все още не набира скорост.

В пристанището на Дюнкерк обаче доставките на един кораб "Панамакс" в Китай вече започват, друг кораб е насрочен за 15 декември. В пристанище Pallis на 13 декември, Panamax е планирано да бъде зареден с фуражен ечемик за експедиция в Саудитска Арабия.

Що се отнася до царевицата, ниските цени на продуктите от украински произход позволяват да се говори за внос, като се има предвид разликата в цените с царевицата от европейски произход.

У нас изоставането на експорта на годишна база продължава:на пшеница - с 20,1%, на ечемик - със 72,7% и на рапица - с 21,7%.

Изкупните цени на пшеницата и ечемика продължават да се движат значително над нивата отпреди една година - с между 24,4% и 40%. При царевицата също е налице поскъпване на годишна база, но много по-слабо - с 1,9%, докато слънчогледът се търгува с 5% по-евтино. (БФ)