105-годишният Георги Георгиев от с. Бенковски, който е най-възрастният в Пловдивския регион, вече вижда добре, след като успял да се отърве от перде с народна рецепта. Сам приложил лечението, което дало невероятен резултат.

"В 200 г вода се слага лъжичка разтопен мед. От сместа се гребва една капачка и се допира до окото", обяснява дълголетникът. Той признава, че усещал болка, все едно му забивали иглички, но не се отказал. Правел го вечер в продължение на 2 месеца и зрението му се засилило. Снаха му д-р Красимира Велева, която се грижи за дядото след смъртта на единствения му син, е удивена от ефекта.

"Преди 40 г. откриха на свекър ми катаракта. Не пожела да се оперира и реши да пробва с този лек. Сега гледа телевизия без очила. А според медицината би трябвало вече да е сляп", казва лекарката. По думите й бай Георги има проблеми само с коляното и кръвното. В последно време се оплаквал и от нарушен сън, затова си пийвал преди лягане половин чаша червено вино. Цигара не е докосвал цял живот. В разрез със съветите за здравословно хранене ядял много сланина и тлъсто месо.

"Хубавата мръвка трябва "да се тресе", категоричен е дълголетникът. От постните ястия предпочита доматена супа, която нарича "френковица". Приготвял я е на фронта по време на Втората световна война, когато бил готвач. Дълголетникът на 105-ия си рожден ден заедно с близките си

Дълголетникът на 105-ия си рожден ден заедно с близките си

"Често си я прави. Пържи си и яйца от домашните ни "весели кокошки", както ги нарича. Обича простите манджи. Модерните пици и спагети не са му по вкуса", разказва д-р Велева. Сутрин дядо Георгиев си хапвал попара с мляко или чай с мекици. Задължително ядял и един лимон. След това нахранвал кокошките и кучето и отивал на разходка из селото. Обяда пропускал. Вечерял в 16 ч. и се изпъвал на леглото да гледа телевизия или четял вестник. Заспивал около 20 часа. Снаха му е впечатлена, че въпреки възрастта му й има завидна памет и си спомня с детайли случки от детството и войната.

"В него има живец и дух. Никога не мисли лошо. Прави планове догодина да си вземе овца и коза, да сади зеленчуци в двора. Иска следващото лято да го заведем на Черно море, защото никога не го е виждал", посочва д-р Велева. Дълголетникът си е наумил на 106-ия си рожден ден да събере цялата рода на курбан за здраве на всички. Бай Георги има двама внуци и четирима правнуци. Самият той е израснал в мнодетно семейство и цял живот е работил. Дядо Георги има удивителна памет

Дядо Георги има удивителна памет
На рождените си дни столетникът получава много подаръци от община "Марица"
На рождените си дни столетникът получава много подаръци от община "Марица"