Съобразете се с характерните особености на почвите, които обработвате, с възможностите ви за енергийно осигуряване на обработките в наличния машинно-тракторен парк и с готовността ви за инвестиции в иновативни инвентари

Добрата култура се нуждае от добра и специфична за нея почва, за която от своя страна трябва подходящо оборудване за обработка. То включва две основни категории инструменти - за първична и вторична обработка.

В основата на първичната обработка са плуговете. Според специалистите от TradeFarmMachinery дори и в стопанствата, където се практикуват минимални технологии за почвообработка (mini-till и no-till), няма как да се мине съвсем без плуг. Инвентарът е необходим и на фермерите, които въвеждат в експлоатация оставени пустеещи земи. А окопните и овощни култури технологично могат да се отглеждат само с използването на плуг.

Как да изберете правилния инвентар за своето стопанство?

Видът на селскостопанското оборудване, в което решите да инвестирате, зависи от вашия бюджет, от вида на почвата, с която работите, от размера на стопанството, както и от културите, които планирате да засадите. Зависи също и от теглителната сила, с която разполагате във вашия машинно-тракторен парк

Обработката трябва да се извършва, само ако увеличава задържането на влагата в почвата, контролира плевелите, вредителите и болестите при подготовката на подходящо място за сеене. Ето защо изборът на правилното оборудване е от първостепенно значение, тъй като поставянето на грешен плуг върху неправилен тип почви може да причини повреди на оборудването, прекомерна манипулация или ерозия на почвата.

Тези фактори са ключови и при избора на защита на корпуса

При каменисти и преуплътнени почви се препоръчват плугове с пружинна, ресорна или хидравлична защита, тъй като традиционната болтова защита може да доведе до повишен разход на резервни части. В хидравличната защита няма сложни триещи се детайли, които с времето да се износят.

Когато се обмисля закупуване на плуг, независимо дали е нов или използван, той трябва да бъде съобразен с възможностите на наличния машинно-тракторен парк - мощност на трактора, навесната система, капацитет на повдигане на задната втулка и размер на гумите.

Не по-малко важно е да се обърне внимание на материала, използван за направата на рамата и плужните тела. Той определя износоустойчивостта на машината и качеството на работа.

Съществуват различни типове плугове, които са на разположение за вашите нужди. Производителите на плугове, и български, и световни непрекъснато усъвършенстват конструкцията им, повишават тяхната надеждност и продуктивност.

Напоследък в селското стопанство все повече навлиза автоматизирането на процесите. На пазара вече се появиха ISOBUS-съвместими плугове, което означава, че всички настройки за идеалната бразда могат да се правят директно от кабината на трактора. Това значително облекчава работата на механизатора.

Вероятно най-старата и основна форма на култиватор е обръщателният плуг

Той се използва за прорязване и преобръщане на почвата, за да унищожи всички покълнали плевели.

Точно затова е снабден с плужни тела, наподобяващи лопати, които гарантират, че никаква почва не остава отдолу. Те са обичайните с цели дъски или лентови. И двата вида имат своите предимства.

Лентовите са много подходящи за лепкави каменисти почви, а целите дъски са по-скоро за леки песъчливи почви, тъй като там лентовият няма да може да обърне слоя (пръстта ще изпадне от решетките преди да се обърне).

При тежки почви обръщаният слой не се разпада затова няма нужда от цяла дъска, която да го крепи - напротив решетъчната /лентовата/ спомага за лекото разрохкване и по-лесно усипване на обръщания слой плюс по-малкото съпротивление.

На пазара има множество вариации на обръщателни плугове.

Обикновено плужните тела са снабдени с две крила, които повдигат почвата и правят бразда. Има и вариант с обръщателен механизъм, който следва една посока. Това са т.нар. еднопосочни навесни плугове. И тук изборът зависи от нуждите.

Обръщателният плуг има приложение там, където е необходимо да се образуват легла за полагане на семената, за да се осигури правилното развитие на бъдещите култури. Този плуг е много подходящ за работа с картофи.

Множество съвременни фермери избират да използват ротационни плугове тъй като тези вариации са изключително подходящи за подготовката на лехи. В този случай стоманените зъби или остриета се използват за проникване под повърхностния слой. Ротационните плугове могат да бъдат оборудвани с работни органи за суха или влажна почва. Характеризират се с това, че позволяват ефективна почвообработка при силно преовлажнени обработвани парцели.

Ротационните плугове биват три типа - прикачни, навесни и самоходни. Последните обикновено са по-малки и се задвижват от собствен двигател. Те са ефективни в малки стопанства или градини, където фермерът управлява сам плуга.

Ако се стремите да проникнете на по-голяма дълбочина, така че да придадете рохкавост на почвата обърнете внимание на чизелите

Те са снабдени с много метални зъбци, закрепени на плуговата рамка. Големината на чизела и броя на зъбците закрепени на рамката му зависят от 2 основни фактора - размера на трактора и площта за култивиране. Дължината и ширината на един чизел или негов зъб се определя от дълбочината, на която искаме да засаждаме. Някои фермери използват плитки чизели, за да избегнат достигането до системата от водни тунели или канали, които се използват за напояване.

За разлика от обръщателните, които изхвърлят и отхвърлят почвата встрани, чизелите правят минимално разрохване на естественото наслояване на почвата и нейното съдържание.

Те създават дълбоки редове, подпомагащи дренажа и по-дълбокото израстване на корена, където неизползвани преди хранителни вещества могат да бъдат оползотворени. Обикновено разполагат със защита срещу повреда на зъбците от камъни или скали в земята по време на работа.

По материали от интернет и чуждия печат

Току-що орал навесен плуг Lemken
Току-що орал навесен плуг Lemken
Чизел Case
Чизел Case
Нов модел на Amazone
Нов модел на Amazone
Мощен плуг Kverneland в действие
Мощен плуг Kverneland в действие
Лентов обръщателен плуг Lemken
Лентов обръщателен плуг Lemken