С много работа и постоянство Светла Стоянова получава едни от най-високите производствени резултати в страната

Ваня Велинска

В трудния земеделски бизнес, където доброто управление е базирано на много знания и практика, малко са фермерите, които се отличават с наистина сериозни постижения. В този на пръв поглед мъжки свят има жени, които се справят също толкова добре, понякога дори и по-добре. Сред успешните жени в агробизнеса у нас се откроява едно име с авторитет и добре познато в земеделските среди - Светла Стоянова.

Светла е пример за това как се изгражда един успешен бизнес. Историята на фирмата ѝ ЕТ “Хелга - Светла Стоянова”, би могла да влезе в учебниците и да се изучава от студентите с агроспециалности. Тук нищо не се случва случайно или даром, всичко е постигнато с много труд и постоянство

И ако се чудите откъде идва добавката Хелга в името на фирмата, на немски Хелга означава Светла. Немската възпитаничка е не само почитателка на езика и културата, но се опитва и да работи така - с много старание и отговорност. И упоритостта дава резултат. Днес стопанството е едно от най-успешните и производителните в страната, а управителката му е безспорен професионалист.

Но да се върнем преди 20 г., когато днешната успешна бизнесдама е учителка по география на немски в езиковата гимназия в Стара Загора.

Имах 40 дка от дядо, които се чудех какво да правя, разказва Светла Стоянова. Никога до този момент не бях си помисляла, че мога да се върна на село и да се захвана със земеделие. В един момент обаче тази опция вече не ми изглеждаше толкова странна и го направих. Така започнах - с наследствената земя на семейството ми. Освен нея нямах нищо друго, затова наемах машини от други стопани, за да изора или ожъна. И въпреки трудностите разбрах, че нивите са моето място и искам да се занимавам точно с тази работа.

Нямащата нищо общо с растениевъдството и вече бивша преподавателка Светла си поставя сериозни цели - да успее и не просто да се справи, а да бъде една от най-добрите. Постепенно наема още земя в землището на Горна Митрополия. От 40 декарите стават 80, после 100, 300, 1000, за да достигнат вече над 20 хиляди. Така е и с техниката. Започва с трактор Беларус и така няколко години, докато бройките достигнат 6, а след това идва и западната техника, много по-модерна, и най-вече по-производителна. Успоредно с това изгражда селскостопанска база - строи складове и силози, и т.н.

Стоянова не крие, че е извървяла много трудни години, особено началните, докато се снабди с техника, за да не е зависима от други производители. Защото наред с основните фактори - семена, торове, продукти за растителна защита, модерната техника е друго важно условие за доброто производство.

За основа поставям добрата теоретична подготовка, подчертава в разговора ни Светла Стоянова. Смятам, че едно съвременно производство трябва да е базирано преди всичко на науката

Затова следя всички новости, които излизат в сектора. Посещавам семинари, обучения, центрове за развитие, полски демонстрации както у нас, така и в чужбина. Защото винаги има нещо ново, което да научиш и да приложиш в практиката.

Светла се възползва и от препоръките на специалистите. Затова и работи с различни фирми за семена, торове и препарати за растителна защита. Признава, че не се доверява с лека ръка, на това, което те казват. Нормално е, те искат да продадат и презентират продуктите си по най-добрия начин. Тя от своя страна иска отлично производство, което е с ниска себестойност и търси баланса. Затова и всяка година по полетата на фирмата, може да видите десетки декари с опитни участъци на почти всички фирми от бранша.

Опитите, които правя всяка година, макар да ми струват доста усилия, ми дават насока за бъдещето, коментира демополетата си Светла Стоянова. Работя с много фирми, залагам семена, торове, препарати. Това, което виждам като резултати, ми е от сериозна помощ. Мога да проследя и да съпоставя как се представят различните сортове и хибриди при нашите условия, как действат торовете и влиянието им върху добивите, как работят различните схеми за растителна защита и как се справят с вредителите. Тези опити ми позволяват да извлека най-доброто и да го приложа на производствените си полета

Затова и не е учудващо, че резултатите в стопанството, които се получават през последните години, са едни от най-добрите не само в района, но и в страната. Защото целта е ясна - високи и качествени добиви. А те се постигат с добре обгрижвана земя, качествени семена, балансирано торене и навременна, подходяща растителна защита.

Фермерката споделя, че в момента е изправена пред дилема в избора на основен хибрид слънчоглед. Този, на който залага от години и от който получава повече от отлични добиви, вече дава пробив в устойчивостта на синя китка. А и скоро ще отпадне от листата на предлаганите семена, затова трябва да се замести. Така че предстои да се направи сериозен избор за следващия сезон. Всеки един елемент от веригата в производството е важен за добрите постижения, затова не бива да се пренебрегва.

Определено Светла търси най-добрите решения за стопанството си. Въпреки това не крие сантимента си към родното

Признава, че допреди две години основно е залагала на българската селекция при пшеницата. За съжаление, напоследък и тя, както повечето й колеги, избират западните сортове. Решението е следствие от по-ниските добиви, които дава нашата пшеница. От това, че е хлебна и с по-добри качествени показатели, търговците не се интересуват. А цената вече е определяща за фермерите ни. Те са производителите и съответно искат да получават най-добрата цена за това, което са произвели.

Зная колко средства, колко труд съм вложила във всяко зрънце, казва Светла. Не мога да го продам на безценица. Затова съм изградила складове, силози и чакам най-добрата цена. Е, понякога получавам по-малко, отколкото съм очаквала, но и този риск го има в нашия бизнес.

За да направи производството си по-високодобивно Стоянова не крие, че надгражда технологията, за да получи по-добри резултати. Специално внимание обръща на листното подхранване, като се е спряла на продуктите на българска фирма.

Специално искам да обърна внимание на торовете на "Екофол", подчертава Светла. Работя с продуктите им от години, виждам ефекта им върху крайните резултати. А това че са българска фирма още повече ме радва, тъй като много работят, развиват се. Така както правя и самата аз.

Специални взаимоотношения Светла има и с Байер. Освен демополетата, които правят, фермерката им е предоставила площи за изграждане на Център за иновации, където химическата компания ежегодно извършва редица опити.

Преподавателските умения се оказват повече от добре дошли и в помощ на Светла Стоянова.

Тя е роден лидер казват от семейството й, както и работещите във фирмата. През всичките години до нея неотлъчно е съпругът й Стоян, както и децата й - Гергина и Стефан. И докато Светла е в светлината на прожекторите, на Стоян се пада тежката част от работата. Той отговаря за техниката в стопанството и предпочита да стои малко в сянка. Това обаче не означава, че върши по-малко отговорна работа.

Напротив, поддържа машините и се грижи те винаги да са в изправност и готови за работа.

Ежедневно с лекота, но и съвсем целенасочено бизнесдамата раздава задачите в стопанството, за да върви работата гладко. Част от успеха се дължи именно на екипа. Тук текучество няма, рядко някой напуска - в стопанството част от служителите работят от 17 г. На какво се дължи това? Обяснението е просто - добро заплащане, грижи за екипа. Освен страхотната база, осигурен е топъл обяд, допълнителни хранения по време на кампаниите, бонуси и купони за пазаруване. Работещите в "Хелга" имат на разположение фитнес, оборудван с най-модерни уреди, спа център, басейн, дори ежедневно измерване на кръвното налягане.

Екипът ми е много важен за мен, дължа успеха си на всички тях, не крие Светла. Затова се стремя и да им осигуря максимално добри условия за работа. Машините са последна дума на техниката - автоматизация, навигация, компютри, климатик. В базата условията пък са за добър релакс, а сега остава да науча персонала да ги ползват, казва тя, смеейки се.

Единици са стопанствата с бази, като тази на Светла Стоянова. Освен характерните постройки за селскостопанската техника и силози, тук има хотел, зала за лекции и обучения, ресторант, лоби и изброените вече екстри, от които работещите във фирмата могат да се възползват.

Колкото до политиката в земеделието Светла Стоянова предпочита да не дава оценки. Има правила, и тя ги спазва в работата си.

През годините са направени и много положителни неща, които не бива да се пренебрегват. Благодарение на европейските програми фермерите успяха да купят нови съвременни машини, да построят и разширят базите си, да наградят бизнеса си. Така че и Светла признава, че се е възползвала от различни финансирания през годините.

Колкото до субсидиите, категорична е, че фермерите имат нужда от тях. В съвременните реалности, харесва ли ни, или не, земеделието в България принадлежи на зърнопроизводството. Така че големите фермери са тези, които го движат. Те стопанисват повече земя, произвеждат повече продукция. Те ще са гръбнакът на земеделието и в бъдеще.

А как Светла вижда бъдещето на стопанството си?

Продължавам да работя усилено казва Светла. Радвам се, че и децата ми учиха агроспециалности и вече се включват в работата. Засега, разбира се, не давам властта, но всичко, което сме постигнали, се надявам да задържат и да доразвият. Изградили сме оптимално по размер стопанство, безсмислено е да се разширява повече. Занапред ще работим по надграждането на технологиите, които да са по-ефективни, в избора на нови и по-продуктивни хибриди, които да отговарят не само на пазарните търсения, но и да са съобразени с променящите се климатични условия в последните години.

И точно с този си отговор Светла Стоянова най-добре обяснява защо успява.

Базата на стопанството е една от най-модерните в страната
Базата на стопанството е една от най-модерните в страната
Тази година фирма "Хелга - Светла Стоянова " отбеляза 20-годишен юбилей
Тази година фирма "Хелга - Светла Стоянова " отбеляза 20-годишен юбилей
Семейството на Светла Стоянова е неотлъчно до нея, подкрепя я в работата вече 20 години земеделие като за учебник
Семейството на Светла Стоянова е неотлъчно до нея, подкрепя я в работата вече 20 години земеделие като за учебник