Темата за подхранването, как и с какво се извършва подхранването през зимата е доста обширна. Тук предлагам още някои рецепти и техники за подхранване, открити в различни източници, уточняват специалистите от to-bee.blogspot.com.

Един от начините за подготовка на храна е с кърмова маса - смес от мед и пудра захар в съотношение 1:4. Ето как e описано това в сайта "Пчелар - пробвай сам": Кърмовата маса се приготвя от 3 – 4 части ситно смляна и пресята пудра захар и 1 част мед. Медът трябва да е нектарен и да произхожда от пчелин в който няма заразни болести.

Той предварително се затопля, а ако е кристализирал, се разтопява на водня баня (съдът с меда се поставя в друг съд с вода, която се загрява на слаб огън при температура не повече от 50° С) ,т.е. колкото може да търпи потопеният във водата пръст на ръката. На 1 кг мед се прибавя 50 г вода.

При по–висока температура (107 – 115° С), не само, че се разрушават витамините, ензимите и другите ценни съставки на меда, но неговата плодова захар се кармелизира и става трудно смилаема. Захарта се сипва в широк съд, прави се в средата гнездо и в него се излива топлият мед.

Отначало се бърка с лъжица, а след това с чисти ръце се смесва добре, докато се получи полутвърдо тесто, което не се разлива и запазва формата си, когато се направи на топка. От кърмовата маса се правят питки по 0,5 – 0,8 кг, дебели 1 см, поставени в полиетиленов плик, който се нарязва отдолу.