Каква земеделска техника може да се купува, обяснява Петя Куманова, зам.-главен директор в НССЗ

Диана Ванчева

Броени дни остават до края на кондидатстването по подмярка 4.1.2 за инвестиции в земеделски стопанства по тематичната подпрограма за малките стопанства от ПРСР 2014-2020 година.

Всички, които желаят да го направят, можеха да се възползват и от безплатните услуги на Националната служба за съвети в земеделието за изготвянето на проекти.

Както пожела да припомни Петя Куманова, която е зам.-главен директор на главната дирекция за съвети и аналитичната лаборатория в службата, крайният срок за подаването на заявленията е до 22 октомври тази година.

Всичко това вече става и занапред ще става само през Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове - ИСУН 2020.

Подробности, които някои стопани забравят

Производителите, които имат намерение да подадат своите проектни документи в оставащите три дни, трябва да знаят, че не може да не са регистрирани като земеделци по реда на наредба 3.

Освен това е задължително да имат и докажат получен земеделски доход /от земеделски дейности/ минимум 33% от общия им доход за преходната година.

От всеки един от тях се изисква и това стопанството му да притежава минимален стандартен производствен обем (СПО) от 6 000 до 7 999 евро.

Важно!

Някои зададени въпроси от стопани от страната и отговорите на експертите от Националната служба за съвети в земеделието можете да прочетете на 7-страница.

Важна забележка: над 50 на сто от техния стандартен обем на производство трябва да бъде формиран и сега от секторите животновъдство, плодове и зеленчуци, етерично-маслени и лекарствени култури, които продължават да бъдат приоритетни.

Животновъдните стопани могат да получат подпомагане, ако обектите им са разположени на територията на планински район.

На какво още имат право кандидатите

Те ще могат да изграждат, придобиват и подобряват недвижимо имущество, включително това може да става и чрез лизинг.

Могат и да купуват нови машини, съоръжения и оборудване.

Имат право да пазаруват косачки, дробилки като прикачен инвентар за дробене на малки храсти, и за компостиране, да се снабдяват и с преносими сушилни и други подобни машини за своите малки стопанства.

Поемат им се общите разходи по съответния проект, когато става дума и за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултантски услуги.

Покриват им се и харчовете, направени за купуване на ноу-хау, патенти права и лицензи, търговски марки и процеси.

Субсидията им ще бъде 60% от общия размер на допустимите за подпомагане разходи.

За определени видове проекти и бенефициенти тя ще може и да се увеличи.

А иначе общият размер на средствата, които могат да бъдат предоставени по всички одобрени проектни предложения е 24 447 500 лева.

Таванът на размера разходи за един проект е 48 895 лв.

Проект с колективна инвестиция обаче може да получи 136 906 лева.

За безплатното изготвянето от националната служба за съвети на проекти по подмярката срокът приключи на 15 октомври.

Сега до 22-и октомври всеки един стопани има възможността самостоятелно да подаде своето проектно предложение.

Същото е валидно и за колективното кандидатстване.

ВЪПРОСИ - ОТГОВОРИ ПО 4.1.2

ВЪПРОС:

Пчелините, които не са в планински район ще могат ли да участват по подмярката?

ОТГОВОР:

Земеделски стопанства в сектор животновъдство са допустими за подпомагане, само ако животновъдните им обекти са разположени на територията на планински район - съгласно списък с приложение към наредбата за определяне на критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват.

Това дава отговор на зададения въпрос.

ВЪПРОС:

Здравейте, може ли да ми разясните условията за подмярката, и по-конкретно за това дали като преди 8 години съм кандидатствал по мярка 141 от старата програма, сега мога да кандидатствам и по подмярка 4.1.2 от новата?

Има ли възрастова граница - на 55 години съм?

ОТГОВОР:

Условията, на които трябва да отговорят кандидатите са подробно описани в глава 11 "Допустими кандидати, раздел 11.1 - Критерии за допустимост на кандидатите. Можете и сега да ги изчетете подробно.

Но да знаете, че няма ограничение кандидати, които са одобрени за подпомагане по реда на наредба 28 от 2008 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране", да подадат проектно предложение по процедурата за подбор на проектни предложения сега.

Няма ограничение и за максимална възраст на кандидатите с проектни предложения по подмярка 4.1.2 “Инвестиции в земеделски стопанства по тематична подпрограма за развитие на малки стопанства”.

ВЪПРОС:

Земеделски производител съм от 2006 година с пчелни семейства - колко броя пчелни семейства трябва да имам?

ОТГОВОР:

В зависимост от културите и животните, които се отглеждат в стопанството ви, вие, както и всеки кандидат, можете самостоятелно да определите колко декара или животни минимум или максимум са необходими, за да отговорите на условията на т. 3, буква “в” от раздел 11.1. към условията за кандидатстване.

Експертите не могат да го кажат като отговор на подобно повдигнат въпрос, касаещ една отделна култура или вид животни, защото те трябва да се сумират, за да се получи общият производствен обем на стопанството.

С помощта на приложение към условията за кандидатстване трябва да си сметнете сами колко декара или животни минимум ви трябват, за да отговаряте на условията
С помощта на приложение към условията за кандидатстване трябва да си сметнете сами колко декара или животни минимум ви трябват, за да отговаряте на условията