Стопирането на нарастването на тежестта на година осигурителен стаж в пенсионната формула се прави, за да не се задълбочава разликата между старите и новите пенсии. Това обясни пред журналисти социалният министър Бисер Петков преди заседанието на Надзорния съвет на НОИ, предаде БТА.

Надзорният съвет ще разгледа проекта на Закон за бюджет на Държавното обществено осигуряване.

В проектобюджета е предвидена промяна за прилаганата тежест за година осигурителен стаж във формулата, по която се изчислява размера на пенсиите. Тя ще е 1,2 процента от началото на 2019 година, като не се предвижда по-нататъшното й нарастване. С последната пенсионна реформа от 2015 година се предвиждаше тежестта да достигне постепенно до 1,5.

Предложението за промяна е на Министерството на финансите с аргумента, че с увеличаването й и използването на този механизъм за осъвременяване на пенсиите се разтваря ножицата между нови и стари пенсии в полза на новите пенсии, каза Бисер Петков. По думите му това задълбочава проблема на нашата осигурителна система и разликите между стари и нови пенсии. Министърът допълни, че ръстът на средния осигурителен доход също е по-голям и това задълбочава разликите между пенсиите. По думите на министъра ще се търсят възможности за нарастване на старите пенсии, за да се преодолеят дисбалансите.