Ако бъде приложено предложението от днес таванът на пенсиите - и на стари, и на нови, да стане 1200 лева, около две трети от пенсионерите, чиито пенсии са ограничени с таван, ще получат действителните размери на пенсиите си, каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков. По данни на НОИ около 65 хиляди са пенсионерите с пенсии, ограничени от сегашния размер на тавана, предаде БТА.

Днес на среща в МС финансовият министър Владислав Горанов обяви, че таванът на всички пенсии, нови и стари, ще стане 1200 лева от 1 юли догодина. Министър Бисер Петков посочи, че не е присъствал на срещата, на която е взето това решение.

По думите на Петков темата за тавана на пенсиите е актуална, обсъждат се различни варианти. Той отбеляза, че е привърженик на прилагане на действащите разпоредби, но вероятно за решението е натежало това, че пенсионерите, чиито пенсии са ограничени от таван, считат, че е несправедливо да има два различни режима - за едните отдадане на максималния размер, за другите таван.

Според сега действащото законодателство се предвиждаше от догодина да падне таванът на новоотпуснатите пенсии, а за старите да стане 1040 лева.