Тремор на окото

26 септември 2018
Домашен лекaр / Полезни съвети
48708
 

Д-р Емилия Бенова

Трептенето и тиковете на клепачите са често срещани явления. Обикновено става дума за долната част на клепача, но понякога тиковете засягат и горнната.

В повечето случаи трептенето преминава сравнително бързо, но понякога може да продължи със седмици и дори месеци. За да намерим решение на проблема, трябва да се определи причината за това дразнещо състояние.

Потрепванията могат да се отключат вследствие на стрес, умора, напрежение, кофеин, алкохол, синдром на сухото око, хранителен дисбаланс, алергии. При почти всички случаи тиковете са доброкачествени, т.е. състоянието не е сериозно, нито пък е знак за някакъв медицински проблем.

Понякога потрепванията не преминават толкова бързо, колкото ни се иска. Единственият вариант е да се опитате да намерите причината и да се справите с нея.

И така, защо

“играе” окото ни?

4 Стрес: Всички сме в стрес от време на време, но организмът реагира на стреса по различни начини. Трептенето на окото може да бъде един от тези знаци, особено в случаи на често и продължително напрягане на окото. Например при ежедневна и дълга работа пред компютър. Намаляването, доколкото е възможно, на стреса и напрежението би могло да помогне. Помислете и за закупуване на очила за компютър.

4 Умора: Липсата на сън, дали поради стрес или някаква друга причина, може да отключи очните спазми. Опитайте се да спите повече, както и да не прекалявате с късното лягане.

4 Напрежение: Стрес, свързан със зрението, може да се получи ако например имате нужда от очила или наскоро сте сменили очилата си. Възможно е и да претоварвате очите си, което да доведе до потрепванията на клепачите. Често срещан проблем е и прекаляването със седенето пред компютър. Опитайте се да си правите почивка на всеки час-два, гледайки в далечината. Не е лошо да направите преглед при очен специалист. И отново стигаме до въпроса за закупуването на очила за компютър.

4 Кофеин и алкохол: Много експерти твърдят, че прекаляването с кофеина и/или алкохола може да доведе до тикове. Ако напоследък сте увеличили консумацията на кафе и/или концентриран алкохол, добра идея е да ги понамалите - вероятно това ще помогне.

4 Синдром на сухото око: Повече от половината от по-възрастното поколоние страда от сухи очи, поради състаряване. Това състояние е често срещано и при хора, които ползват компютри, при употреба на определени лекарсва (антихистамин, антидепресанти и др.) и при носене на контактни лещи.

Ако сте уморени или под стрес, също може да развиете сухо око. Вече има много опции за лечение на този синдром. Консултирайте се с очен специалист.

4 Хранителен дисбаланс: Някои изследвания показват, че липсата на определени хранителни съставки, като например магнезий, могат да причинят очни спазми. Въпреки че липсват категорични научни доказателства, не бива да се изключва като възможна причина за потрепването небалансираното хранене. Ако не се храните правилно и редовно, направете усилие да възстановите правилния хранителен режим.

4 Алергии: Хората с очни алергии също могат да страдат от спазми и тикове, както и от сълзене. Когато търкаме очите си, те отделят хистамин, който преминава в тъканите на клепачите и сълзите. Това е от особено значение, тъй като хистаминът също може да причини потрепване. За да се справят с този проблем, някои лекари препоръчват капки за очи с антихистамин.

В някои редки случаи, очните тикове просто отказват да изчезнат от само себе си. Посетете очен специалист за точна диагноза и лечение, особено ако тиковете се разпространят и по лицето ви.

Какви са

причините и

как да се

справим с

неприятния

проблем?

Тремор на окото

Още от Домашен лекaр / Полезни съвети
0

Скорошно научно изследване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition доказва, че в дните, в които пием, ние се храним много по-нездравословно.

0

Комарите предпочитат постоянни или временни водоеми - блата, разливи на реки, локви и други места със застояла вода. Реагират на миризми и с удоволствие нападат тези,

0

С избуяването на тревата започват и оплакванията от ухапване от кърлежи. Те са малки безкрили паразити. Въпреки общоприетата заблуда, те не са насекоми, а акари,

0

Големи неприятности от малки неприятели Най-опасните болести, които пренасят комарите, са: * Енцефалит - възпалително заболяване на главния мозък. Най-често протича с висока температура.

0

Не чешете мястото. Помагат компрес със сода, борен спирт, настойка от невен Комарите са кръвосмучещи насекоми, които са най-активни рано сутрин или вечер,

Последни новини
0

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

0

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

0

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

0

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

0

На 10 и 11 юли в град Лозница ще се проведе традиционното национално изложение, придружено с фестивал на малината, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Паралел между тренировките на българската звезда в световния тенис Григор Димитров и един от емблематичните за киното образи - този на Роки Балбоа, бе направен в специално видео на ATP. От международната асоциация пуснаха във фейсбук профила си кадри от физическата подготовка на Григор, последвани от сродни упражнения на актьора Силвестър Сталоун

Ново меню в детските градини ще бори наднорменото тегло.  По-малко калории, но по-качествени. Това правило е ръководило авторите на новите норми за хранене на децата от 3 до 7 години, които посещават обществени заведения. Здравното министерство пусна за обществено обсъждане ремонта на наредбата за здравословно хранене на децата в детски заведения.

Най -добрата ни спринтьорка Ивет Лалова-Колио победи безпроблемно конкурентките си в турската Супер лига и финишира за 11.49 сек на 100 метра в Бурса. Тя се състезава от години в европейския шампион ЕНКА.  Лалова ще стартира на 200 метра и в щафетите на първенството на южната ни