Тремор на окото

26 септември 2018
Домашен лекaр / Полезни съвети
0
29349
 

Д-р Емилия Бенова

Трептенето и тиковете на клепачите са често срещани явления. Обикновено става дума за долната част на клепача, но понякога тиковете засягат и горнната.

В повечето случаи трептенето преминава сравнително бързо, но понякога може да продължи със седмици и дори месеци. За да намерим решение на проблема, трябва да се определи причината за това дразнещо състояние.

Потрепванията могат да се отключат вследствие на стрес, умора, напрежение, кофеин, алкохол, синдром на сухото око, хранителен дисбаланс, алергии. При почти всички случаи тиковете са доброкачествени, т.е. състоянието не е сериозно, нито пък е знак за някакъв медицински проблем.

Понякога потрепванията не преминават толкова бързо, колкото ни се иска. Единственият вариант е да се опитате да намерите причината и да се справите с нея.

И така, защо

“играе” окото ни?

4 Стрес: Всички сме в стрес от време на време, но организмът реагира на стреса по различни начини. Трептенето на окото може да бъде един от тези знаци, особено в случаи на често и продължително напрягане на окото. Например при ежедневна и дълга работа пред компютър. Намаляването, доколкото е възможно, на стреса и напрежението би могло да помогне. Помислете и за закупуване на очила за компютър.

4 Умора: Липсата на сън, дали поради стрес или някаква друга причина, може да отключи очните спазми. Опитайте се да спите повече, както и да не прекалявате с късното лягане.

4 Напрежение: Стрес, свързан със зрението, може да се получи ако например имате нужда от очила или наскоро сте сменили очилата си. Възможно е и да претоварвате очите си, което да доведе до потрепванията на клепачите. Често срещан проблем е и прекаляването със седенето пред компютър. Опитайте се да си правите почивка на всеки час-два, гледайки в далечината. Не е лошо да направите преглед при очен специалист. И отново стигаме до въпроса за закупуването на очила за компютър.

4 Кофеин и алкохол: Много експерти твърдят, че прекаляването с кофеина и/или алкохола може да доведе до тикове. Ако напоследък сте увеличили консумацията на кафе и/или концентриран алкохол, добра идея е да ги понамалите - вероятно това ще помогне.

4 Синдром на сухото око: Повече от половината от по-възрастното поколоние страда от сухи очи, поради състаряване. Това състояние е често срещано и при хора, които ползват компютри, при употреба на определени лекарсва (антихистамин, антидепресанти и др.) и при носене на контактни лещи.

Ако сте уморени или под стрес, също може да развиете сухо око. Вече има много опции за лечение на този синдром. Консултирайте се с очен специалист.

4 Хранителен дисбаланс: Някои изследвания показват, че липсата на определени хранителни съставки, като например магнезий, могат да причинят очни спазми. Въпреки че липсват категорични научни доказателства, не бива да се изключва като възможна причина за потрепването небалансираното хранене. Ако не се храните правилно и редовно, направете усилие да възстановите правилния хранителен режим.

4 Алергии: Хората с очни алергии също могат да страдат от спазми и тикове, както и от сълзене. Когато търкаме очите си, те отделят хистамин, който преминава в тъканите на клепачите и сълзите. Това е от особено значение, тъй като хистаминът също може да причини потрепване. За да се справят с този проблем, някои лекари препоръчват капки за очи с антихистамин.

В някои редки случаи, очните тикове просто отказват да изчезнат от само себе си. Посетете очен специалист за точна диагноза и лечение, особено ако тиковете се разпространят и по лицето ви.

Какви са

причините и

как да се

справим с

неприятния

проблем?

Тремор на окото

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашен лекaр / Полезни съвети
6183
0

Дори за здравите хора с нормално храносмилане е добре да съобразяват храненето си с потребностите според сезона. За всеки е естествено и напълно нормално, че лятото носим леки рокли,

23805
0

Пийте вода Голямото количество вода, която поемате, със сигурност ще залъже глада и е гаранция за добро здраве. Водата извежда токсините от тялото, запълва стомаха и създава усещане за ситост.

16713
0

През есента лекарите препоръчват да ядем повече тиква. Под всякаква форма - варена, печена, на сок. Последните изследвания са доказали, че есенният плод играе важна роля срещу развитието на

8289
0

Сто грама съдържат 79% от дневните нужди от мазнини, 34% от протеините и 7% от въглехидратите. Слънчогледовите семки са изключително полезни за здравето на човека: * Намаляват нивото на холестерола.

15822
0

Ако се научите да правите разлика между емоционалния и истинския глад, никога няма да имате проблеми с теглото. Според клиничния хипнотерапевт Жаклин Хърст ако се храним само тогава,

Още от Фермер
3195
0

Призовава проектът да бъде изцяло преразгледан и преработен "Считаме, че законопроектът е нецелесъобразен и противоречи на основните пазарни принципи.

3420
0

Дружното и енергично облигтане показва, че семейството  е добре. Слабото облитане на единични пчели или суетеното на пчели пред входа или диарични петна около входа са сигнал,

5814
0

Клончетата, които са подходящи за рязане на калеми, трябва да са с по-къси междувъзлия и да са с дължина 60-90 см. Диаметърът в основата им да е около 6-12 мм.

1701
0

Регулаторната рамка на ЕС трябва да стимулира иновациите и пестицидите с нисък риск Научни експерти трябва да извършат преглед на изследванията за канцерогенността на глифозата Изискванията за данни

2538
0

Френските власти забраниха на 15 януари продажбата на форма на будещия спорове убиец на плевели Roundup.  Това стана след решение на съда, че регулаторите не са взели под внимание съображенията за

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският треньор Иван Колев подписа договор и започна работа в шампиона на Индонезия “Персиджа”. Тимът от столицата Джакарта ангажира бившия селекционер на младежкия ни национален отбор, след като се раздели с бразилеца Теко. “Договорът ми е за 1 г. с опция за продължаването му. Първите ми впечатления са, че в отбора има добри футболисти.

Бонове за 2 милиарда лева могат да носят доход на притежателите си, обясни изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански Финансовото министерство обяви намерението си да събуди т.нар. “спящи”" акции от масовата приватизация. Това е записано в обявената от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане

Двамата се събират на сцената на столичен клуб в Международния ден на жената. Там Руши Видинлиев ще изпълни микс от хитовете си. Белослава ще представи сингъла “Моята музика” от предстоящия си пети студиен албум, след като вече пусна първия - “Дай ми

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа