Практическият ни опит показва, че увеличеният прием на фураж от консервирани фуражи или пасища оказва голямо влияние върху репродуктивното здраве, без да се намалява производството на мляко. Първоначално го приписвахме на намалената ацидоза и на нейните често срещани последици, като накуцване и недохранване. Все пак, фуражът също е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини.

Храненето с висока фуражна дажба може да промени съотношението на омега-6 към омега-3 мастни киселини в диетата. В една царевична диета, диапазонът от омега-6 до омега-3 може да бъде 12 или дори 20: 1 в сравнение с 2: 1 или по-малко в сравнение с дажба с високо съдържание на фураж.

Изследванията показват, че ниското съотношение на омега-6 към омега-3 в диетата при човек, предпазва от много възпалителни заболявания. Може би същото важи и за кравите.

Нови изследвания

Неотдавнашни изследвания, отбелязват забележимо увеличение на плодовитостта на млечните крави, хранени с омега-3 полиненаситени мастни киселини. Предишни проучвания използват рибено масло или рибно брашно като източник на тези омега-3 мастни киселини с дълга верига, ЕРА (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина). Установено е, че рибеното масло намалява синтеза на простагландин в матката, забавя образуването на жълти тела и подобрява честотата на забременяване при лактиращи млечни крави.

В Канада, лененото семе се използва рутинно като източник на енергия в млечните дажби. Ленът и фуражът съдържат алфа-линоленова киселина (ALA), която е предшественик на ЕРА и DHA. Предишни изследвания показват, че ALA от лен произвежда подобен ефект като ЕРА и DHA от рибено масло, споменато по-горе.

Приблизително една на всеки четири оцеляват

Намаляването на плодовитостта при млечните крави е сериозно безпокойство за индустрията. Прогнозите сочат, че при млечните крави, оплодителните проценти са само между 75 и 80 процента.

При юници и месодайни говеда процентите са близо 100.

Ефектите от отрицателния енергиен баланс след отелването и топлинният шок върху фоликула преди овулацията могат да влошат качеството на яйцеклетките.

Изследванията показват, че общата загуба на плода и ембриона между зачатието и раждането води до раждаемост около 28 процента от подходящо пресметнато и точно изпълнено осеменяване.

Омега 3 може да помогне

Ново проучване, проведено от Divakar Ambrose и колеги от University of Alberta, показва, че омега 3 може да помогне за подобряване на плодовитостта.

Изследователите са разгледали и сравнили диетите с добавки на омега-3 от валцуван овес и от валцовано слънчогледово семе, което съдържа повече омега-6.