* В никакъв случай не “дезинфекцирайте” с алкохол l Това само ще увеличи отока

След ужилване от пчела или оса първото нещо, което трябва да се направи, е старателно да се измие мястото.

След това внимателно издърпайте жилото, така че отровата да не се разпространява. Можете да направите това с пръсти или с пинсети. Не забравяйте, че преди процедурата трябва да измиете ръцете си, а инструментът трябва да е дезинфекциран. Жило остава само при ужилване от пчела. Ако е от оса, не се опитвайте да търсите жило и не “ровете” в раната.

След изваждането на жилото раната трябва да се дезинфекцира. Ще ви трябва спирт, йод, кислородна вода. Можете да промиете мястото с всеки антисептик или дори с обикновен сапун.

Раната и областта около нея не трябва излишно да се пипат, не се търкат и особено не се разчесват.

Ако ви е ухапал стършел

Веднага след обработката на раната, изпийте някакъв антихистамин. Дори ако до този момент не сте имали алергична реакция към ухапвания. Опитайте се да пиете колкото се може повече течности докато отокът не спадне - горещ сладък чай или сладка вода. На пострадалите се препоръчва да седнат или да легнат. Болката, зачервяването и подуването изчезват след няколко часа или до дни. Ако осата ви е ужилила по лицето, отокът може да продължи и повече - до два дни. Когато ухапванията са повече от три, може да започне обща токсична реакция.

Най-опасни са ухапванията в устните, езика или гърлото - в тези случаи отокът може да обхване целия ларинкс и да доведе до задушаване.

И в двата случая незабавно трябва да потърсите медицинска помощ.

Как да се справим с подръчни средства?

Когато нямаме под ръка лекарства и дезинфектанти, можем да прибегнем до народната медицина. Мястото на ужилване се обработва с магданоз (листата се смачкват и с отделилия се сок се маже).

Може да използвате и нещо кисело - кисел плод, оцет, лимонена киселина. Болката се снема и от млечния сок на глухарче.

За да премахнете отока, може да направите компрес от чай, лед, сок от алое, лук, магданоз, живовляк.

За премахване на подуването помагат също така притисната към мястото на ухапване бучка захар, бучка лед или носна кърпа, предварително намокрена със студена вода или настойка от невен.

Съвети за страдащите от алергии

Смята се, че хората, при които ужилването предизвиква тежки, животозастрашаващи реакции, са малко - около 2 или 3%. Все пак, ако знаете, че имате склонност към алергични реакции, когато отивате в природата, вземете в себе си антихистамин.

Към първите общи действия трябва да добавим и поставянето на турникет над мястото на ужилване. За да се предотврати намаляването на артериалното налягане, причинено от копривна треска, на пострадалия може да се дадат 25 капки препарат за стимулиране на централната нервна система.

При онези, които са алергични, ужилването може да предизвика световъртеж, повръщане, диария, анафилактичен шок (бързо намалява кръвното налягане, има стеноза на ларинкса, гласът става прегракнал), гадене, припадъци, и дори загуба на съзнание. Следователно, без колебание, след като сте оказали първа помощ, незабавно потърсете лекар.

Правила за безопасност

Пчелите и осите жилят основно когато мислят, че са атакувани. По-добре не размахвайте ръце пред тях. Ако се страхувате много от тези насекоми, струва си да закупите специален аерозол, който да ги отблъсква.

Обърнете внимание!

Трябва да потърсите медицинска помощ, ако сте:

* ужилени по лицето,

* ужилени по устните, езика или гърлото,

* ужилени от повече от три оси или пчели - в този случай вероятността за развитие на токсична реакция е висока.

Между другото

* Пчелите жилят само веднъж в живота си. Те имат назъбено жило, което, като се забива в кожата, се откъсва, а това води до тяхната смърт.

* Осите, стършелите и земните пчели могат да жилят много пъти, тъй като тяхното жило е гладко.

* Осите много по-често жилят хора, отколкото пчелите.

* Ужилването от оса е много по-болезнено от това на пчела.

* Ако човек е нажилен от няколко десетки оси наведнъж, настъпва обща токсична реакция на тялото. Ужилвания от повече от 500 инсекти се смятат за фатални.