Сукулент е общо наименование за всички онези растения, които имат способността да запазват вода. Дали в листата, или в стъблото, а също и в корените, няма значение. Важното е, че именно "складовата част" придава на растенията уникалност, чар и практичност.

Сукулентите могат да се използват за много цели. В алпинеуми и скални кътове се срещат най-често. Но те могат да бъдат чудесно допълнение към живи цветни аранжировки. Със сукуленти може да се рисува или да се извайват скулптури. Необходимо е въображение, идеи и сръчни ръце.

Когато говорим за сукуленти най-често се споменават семпервивуми, ешеверии, седуми, растения от семейство Crassula и др.

Общото наименование е за улеснение, но в същото време подвежда. Само защото тези растения имат "складове за вода" не значи, че въобще нямат нужда от грижи и най-вече от поливки. Не! Ако искаме красиви и трайни цветя, трябва да се грижим за всички, дори и за най-мъничките.

Внимавайте, когато купувате!

И сукулентите имат неприятности, врагове и болести. Когато купувате сукулент, трябва да внимавате дали:

Растението е здраво. Всяко петно (особено воднистите) или промяна в цвета са сигнал за проблем.

Листата започват от основата на розетката. Добре облистените сукуленти са здрави сукуленти.

Има нагризвания, деформации, секрети. Почти сигурно е, че ще занесете вкъщи и нежелан гост. Сукулентите имат малко неприятели, но все пак...

Има коренова система. Често се случва здраво на вид растение да няма достатъчно корени. Шансовете да оцелее не са малки, но разочарованието е голямо. А и в почвата може да се крие неприятност

Проверете дренажните отвори за здрави коренчета или извадете растението от саксията, за да сте сигурни в покупката. Влажността на почвата е от съществено значение.

Цената на сукулентите в търговската мрежа започва от 1-2 лв и може да достигне 10-12 лв. Тя зависи от начина на размножаване, вида и размера на растението, както и от самия магазин или производител. Разнообразието от видове е огромно. Предлагат се дори миксови комплекти от малки растения и то на приемлива цена.

Поливайте правилно

Повечето растения, които наричаме сукуленти, идват от райони с малко вода и много слънце. Малко са сукулентите, които не понасят преките слънчеви лъчи. Слънчевото място гарантира гъсто облистване, нови розетки и дори цъфтеж. Подходящата почва е тази за кактуси. В състава й влиза повече пясък. Той я прави лесно отцедлива и много подходяща за сухоустойчиви растения.

Да, сукулентите са толерантни на засушавания. Но това не означава, че нямат нужда от вода и можете напълно да ги забравите след засаждане. Напротив. Първото поливане след засаждане на постоянно място (дали в градината, или в саксия) трябва да е обилно. След това се редува засъхване на горния почвен слой с поливка.

Ако отглеждате сукуленти в съдове, не бива да допускате субстрата да пресъхне и да се свие. В такъв случай се налага накисване. Представете си да обуете обувки с много по-малък размер от вашия. Това се случва с корените на всички растения в пресъхнал субстрат. Все пак по-малко вода е за предпочитане пред излишна влага и задържането й задълго.

Загниването е гарантирано, а път назад няма. Симптомите на преполиване започват с пожълтяване и омекване на листата, възможно е сбръчкване, т.нар. мазни петна по листата.

Последните стадии са опадане на листата и видимо мокро гнене. Не допускайте задържане на вода в листната розетка, както и в подложката на саксията.

3 начина за размножаване

Получаването на нови, млади сукуленти зависи от вида. Някои се размножават най-успешно чрез делене, други - чрез розетки, а трети могат да се размножат чрез вкореняване на листа.

Разделянe на коренището се практикува при почвопокривни, каскадни или влачещи или туфести сукуленти. Някои от тях образуват подземен склад за вода под формата на кръгло или безформено образувание подобно на грудка. Разделянето трябва да става внимателно. Така, че да не се засегнат складовете. Препоръчва се почистване на корените от почвата с цел да се види къде е най-подходящото място за разделяне. Използва се остър нож. Разделените части (2-3, а понякога и повече) се оглеждат за големи рани или други повреди и, ако няма, се засаждат веднага във влажен субстрат. Поливка се прави след ден-два.

Типичен пример за разделяне на коренището е "дебелата мара" (Sedum spectabile), както и едно много нежно цвете наречено "нишката на любовта" (Ceropegia woodii). Нея можете да размножите и чез отвод (без да наранявате корените).

Разделянето е бърз начин за размножаване и получаване на 2-3 сравнително големи растения. Въпреки това в производството се практикува размножаване чрез резници (стъблени и листни). Така се получава голямо количество малки растения. Интересното при сукулентите е, че почти всяко листо може да даде начало на ново растение. Процедурата е лесна, а процесът на вкореняване и израстване е интересен за наблюдение. Сякаш се случва чудо. Но внимавайте! Свикнали сме листните резници да за поставят на определена дълбочина в почвата. При сукулентите това не е така. Листенцата се отделят от майчиното растение и се оставят леко да засъхне раната. След това се подреждат в плитък съд със субстрат за кактуси. Не се покриват и не се забождат. Просто леко се притискат. Грижата за бъдещите растения се свежда до поддържане на подходяща влажност на субстрата чрез оросяване на повърхността. Скоро се оформят малки нови листенца. Ешеверията е подходящ пример в случая.

Размножаването чрез розетки е най-лесният и най-бърз, метод, по който можете да получите много растения. Той се практикува масово при т.нар. пустинна или скална роза. В някои страни наричат това растение кокошчица с пиленца, защото се образуват много малки розетки. Те са разположени близо до майчиното растение, точно както малките пиленца не се отдалечават от майка си. Всяка розетка е потенциално ново растение. Дори в повечето случаи са се развили малки коренчета, които търсят почвата. Прекъсването на връзката между майчиното растение и младата розетка става с нож или ножица. Засаждането не изисква покриване на част от розетката. Достатъчно е да се осигури контакт на основата на растението с почвата.

Да твориш със сукуленти е лесно и приятно. Напоследък много нашумяха живите картини, извайването на различни фигури (най-често животни) или реставрирането на стари мебели. Всичко това е възможно благодарение на особенностите и лесното отглеждане на сукулентите в минимално количество почва.