Средата на лятото е подходящо време да проверите пръскачките в градината. Убедете се, че нищо не запушва главите им. Ако не го направите, скоро растенията ви може да клюмнат или по тях да се появят кафяви петна. Незабравяйте, че през юли растенията имат нужда от най-много вода.
* Най- добре поливайте рано сутрин, за да ограничите изпаряването и да дадете на листата цял ден за съхнене. Не бива в никакъв случай да преполивате растенията. Добра идея е да разстелете 1-2 пръста тор върху пръстта, ще задържа влагата и в същото време ще обогати почвата.
* Един от най-добрите начини да намалите количеството на изразходваната вода е да ограничите площта на тревата за сметка на цветята. Така ще си спестите косене и наторяване, а и градината ви ще стане по-атрактивна.
* Юли е най-активният месец за ремонти и поправки. В градината можете да продължите с почистването на растенията от мъртвите цветове, за да бъдете възнаградени с нов силен цъфтеж през есента. Когато почиствате розите, окастрете ги до 4-5-ото листо, за да стимулирате избуяването на филизи. Същото направете и с хризантемите.
* Сега е времето да размножите онези цветя, които ще красят градината ви през есента. Вземете резници от многогодишните карамфили, маргарити, ириси, здравец, върбинки. Засадете ги във влажен перлит и ги запазете за края на есента.
* Ако сте любител на зеленчуците, за последно можете да засеете царевица и бобови сега, както и картофи за есенна реколта. Картофите са идеални, ако не разполагате с много място в градината. Само не забравяйте да направите купчинка от лека тор върху филизите на младите растения, докато избуяват. В края на месеца посейте семената на кореновите зеленчуци - цикория, маруля и грах. Върху малко по-сенчесто място можете да започнете и с целината, броколито, карфиола, брюкселското и обикновеното зеле. След около 6 до 8 седмици растенията трябва да са готови за засаждане.
* Можете да посеете и семената на цветята, които ще цъфнат следващата година - незабравките, напръстникът, делфиниумът, камбанката (кампанула), кореопсисът.
* Сега е времето и за засаждането на луковиците на растенията, които ще цъфнат в края на сезона, когато всички останали са прецъфтели - далии, гладиоли, кана, каладиум, бегонии, невен, циния.