Средата на лятото е подходящо време за сеитба и засаждане на много бързозреещи култури. Какво и кога е по-добре да засадите, за да получите втора реколта до есента?

При традиционната сеитба репичките, ряпата, морковите, цвеклото, пащърнакът и магданозът през автуст са достигнали максималния си размер и са готови за прибиране. Но все още е твърде рано да ги складираме: много е трудно в мазето да се създадат необходимите условия, когато навън е още много топло. Ако същите тези зеленчуци ги засеем през лятото, те ще узреят през есента и ще бъдат много полезни за попълване на зимните запаси.

* Копърът се засява на всеки 15-20 дни през цялото лято. Тъй като семената покълват бавно, те трябва предварително да се накиснат. Лехите трябва да са добре огрявани от слънцето и почвата да е достатъчно плодородна. За 1 кв. м добавете кофа (10 л) хумус и 1 супена лъжица комплексен минерален тор. Най-важното е да не сгъстявате посева.

* Рекордьор за бързо покарване е крес-салатата. Първите зелени листенца се появяват едва 2 седмици след засяването. На листната салата й трябва малко повече време - около месец. Веднага след като се появят първите листенца, не забравяйте да ги разредите. В противен случай растенията ще се изтеглят, а листата им ще вехнат и ще загниват. За да направите розетката по-пищна,(не забравяйте, че салатата е влаголюбива култура) поливането при сухо време е задължително.

* Намерете място за спанака. Накиснете семената във водата за няколко часа и засейте. След седмица можете да очаквате първите кълнове, а след две седмици реколтата ще е готова за консумация.

* Семената на руколата ще покълнат още на 5-6-ия ден. Почвата за тази култура трябва да е достатъчно хранителна и овлажнена. Младите листа са особено вкусни и нежни.

* През юли можете да посеете краставична трева (borago). Мястото, което ще й изберете, е най-добре да е в полусянка, тъй като на слънце растението много бързо израства и става грубо.

* Засадените в средата на лятото магданоз и праз ще ви радват с реколта в края на сезона. А на следващата пролет ще продължат развитието си, изпреварвайки другите култури.

* Репичките могат да се сеят и през юли (и дори по-късно), на интервали от 2 седмици. Денят става по-къс, но кореноплодите все пак израстват сочни и нежни, когато в почвата има достатъчно азот. Можете да засадите репичките в прясно изчистените лехи след ранните картофи.

* Засаденият през юли и събран през октомври дайко може да се съхрани до март, като няма да изгуби своята свежест. Освен това, сеитбата през лятото намалява риска от увреждане от кръстоцветната бълха, зелената нощенка, както и други вредители.

* Не е късно през юли да се засадят бобови растения. Грахът, бобът и зеленият фасул се развиват доста бързо. Освен това тези култури са студоустойчиви. Преди сеитбата семена, се накисва за 10-12 часа, а самите лехи се напояват добре преди сеитбата. Фасулът може да бъде засаден директно, заедно с доматите или краставиците. Ще имате време да ги оберете, преди бобът да се извиси.

* Киселец, ревен, лук (сибирски, див лук и батун) при лятната сеитба не трябва да се сеят на ниски места, които през есента задържат вода. Идеални предшественици за тези култури са ряпа, грах, копър, картофи, ранни краставици. Преди началото на сланите тези трайни насаждения ще имат време да образуват розетки. С наближаването на зимата е добре растенията трябва да бъдат покрити с торф или компост със слой от 5-7 см.

Полезни съвети за повторно засяване

** Предпочитайте хибриди и сортове, които бързо зреят. Не пренебрегвайте съвместимостта на културите и сеитбооборота: при избора на втора култура, имайте предвид, че тя трябва да бъде от различно ботаническо семейство и да не е податлива на същите неприятели и болести, както предшественика си.

** Внимателно подгответе лехите: отстранете остатъците от предишната култура и от плевелите, прекопайте и полейте на няколко пъти, така че почвата да се напои на дълбочина 10-15 см. При нужда наторете: 30 г карбамид, 45 г суперфосфат и 15-20 г калиев сулфат на 1 кв.м.

** Летните втори култури често страдат от липса на влага в почвата. Ето защо е е по-добре семената да се сеят когато се предварително покълнали в добре напоени браздички.