Брашнеста мана

Брашнестата мана поразява рози, божури, грозде... Борбата се свежда до подтискане развитието на причинителя – гъбни паразити. Заболяването се появява най-често при студено и влажно време. Най-популярният метод на борба е пръскането със сапунен разтвор на калциев карбонат: 50 г сода (2 супени лъжици) се разтварят в 10 л вода и се добавя настърган домашен сапун или 1 супена лъжица препарат за съдове. Обработката на растенията се прави при появата на първите признаци на болестта и се повтаря всяка седмица.

Друг метод е в 10 л гореща вода се разтваря 100 г синап на прах. С получения (изстинал!) разтвор не само се пръска, но се полива и почвата около нападнатото растение, за да се потисне развитието на спорите на гъбата.

Универсално средство е разреден калиев перманганат: 5г/10 л вода.

Добре се отразява и пепелният разтвор, който се приготвя от 1 кг дървесна пепел в 10 л вода. Разтворът не се използва веднага, а се оставя 7 дни да престои. Прецежда се и се добавят 20 г течен сапун за по-добро прилепване към листата. Стриктно се пръска през ден.

Ефективно средство е и настойката от оборски тор. Кофата се пълни до 1/3 с тор и се разрежда до горе с вода. Оставя се да престои 3 дни и се прецежда. Получената суспензия се разрежда с 3 части вода. Пръска се преди цъфтеж.

Ботритис, сиво гниене

Това е опасно гъбично заболяване по божури и лилиуми, което е в състояние да унищожи растенията, ако не се вземат мерки навреме.

Добрата профилактика е правилното засаждане на храстите. Те не бива да са прекалено на гъсто. Божурите трябва „да дишат“. Това е особено важно при влажно и дъждовно време. Около стъблата не трябва да се внася оборски тор. Два пъти в годината - през пролетта преди поникване и през есента след изрязване, земята около храстите трябва „да се напудри“ със смес от дървесна пепел и пясък. По този начин хем се унищожава гъбата, хем се засушава почвата.

Правилната агротехника – ниското изрязване и изгарянето през есента на растителните остатъци, ще помогне да се избегне разпространението на заболяванията (не само сивото гниене, но и различни петнистости и мозайки).

Помага и слаб разтвор на калиев перманганат.