Пием по 76 литра бира годишно, у нас се произвеждат над 250 вида

25 юни 2018
Новини
11061
Няма снимка
Емил димитров - Ревизоро и Ивана Радомирова по време на бирен тур, организиран от Съюза на пивоварите във Велико Търново СНИМКА: Дима Максимова
 

Емил Димитров - Ревизоро: Пивоварният бранш е най-легитимният у нас

Консумацията на бира на глава от населението у нас е по 76 литра годишно. От началото на годината на пазара има 9 нови асортимента пиво, а за първите 5 месеца на 2018 г. продажбите се движат малко над 2 милиона хектолитра. Предполагаме, че до края на годината продажбите общо за страната ще бъдат около и над 5 милиона хектолитра. Това съобщи във Велико Търново изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова.

Тя допълни, че лятото е най-активния сезон за производителите на пиво. Обичайно около 60% общо от годишните продажби се генерират именно през летните месеци. За 2017 г. инвестициите в ДМА на пивоварите, членове на Съюза, са 42 млн.лв.. "За последните 15 години инвестициите на годишна база не са падали под 39 милиона лв. годишно, т.е. говорим за един огромен ресурс, който се влага от сравнително малко на брой предприятия", отчете тя.

"Всички колеги разчитат на развитието на продуктовите иновации. За разлика от преди 8-9 години, българският потребител търси все по-различни видове пиво, иска да експериментира. Смениха се поколенията и новите консуматори са далеч по-любопитни, защото те много повече пътуват, имат изграден опит, голяма част от тях са завършили своето образование в чужбина и връщайки се в българия искат да намерят нещо подобно. В големите градове все повече има предпочитания и към пивото от премиум сегмента", каза Ивана Радомирова.

В страните от ЕС към края на м.г. са се произвеждали около 50 хиляди марки бира. В България на пазара се предлагат над 250 марки, сочат данните.

Един от митовете, които напоследък битуват в публичното пространство, е че царевичните продукти развалят кехлибарената напитка. "Това, че се добавя допълнително царевичен грис, придава много често на напитката една по-фина газировка и по-жълтеникав цвят, както и по-мек вкус. Не зная защо през последните години има толкова фиксация", коментира Радомирова.

Според нея именно влагането на грис от царевица прави възможно да се създадат и безглутенови бири. "Нещо, което става много модерно и нашите колеги от Института по криобилогия и хранителни технологии, правят в експериментален етап", разкри шефката на Съюза на пивоварите.

Безалкохолните бири набират все по-голяма популярност, както в страните от ЕС, където през м.г. те вече са стигнали 4 % от пазара, така и в България. "Все повече у нас се произвеждат нискоалкохолни бири - под 2.8 % алкохолно съдържание, и безалкохолни бири, както и бирени миксове, характерни с това, че съдържат плодов вкус. Така че тази тенденция ще продължава и вероятно продуктовите иновации ще бъдат съсредоточени следващите години в тази посока", прогнозира Радомирова.

По отношение на предлагането на т.нар."жива бира", която съдържа живи пивоварни дрожди, тя посочи, че е много важно потребителите винаги да гледат срока на годност. "Особено при живите бири от ключово значение е това, да има максимална микробиологична чистота в съответните култури пивоварни дрожди", каза Ивана Радомирова.

На среща на бранша в Брюксел се оказало, че за трета поредна година българската пивоварна индустрия е с най-висок имидж в Европа, след Чехия. Основно това се дължи на факта, че българският бирен бранш има изключително добри практики и като работодатели, и като производители, и като данъкоплатци.

Бирената индустрия е единственият легитимен сектор в България,  посочи Емил Димитров - Ревизоро, който заедно с членове на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата бе гост на търновска пивоварна. "Всички - и малки, и големи имат измервателни уреди. Няма по-легитимен пазар от техния, който да плаща заплати, осигуровки, цялата му дейност е на светло. Защо не беше така при горивата, при цигарите, при алкохола. Дай боже всички браншове в България да са с такава прозрачност и такава отчетност, с каквато е пивоварната индустрия", каза той.

Още от Новини
0

l Другият риск от продължителни дъждове са забавяне на зреенето и влошаване на качеството на плодовете l Тази година черешовата реколта в Пловдивско не е добра заради минусовите температури в края на

0

Прогнозите за дъждовни дни в Пловдивско крият опасности от болести по домати, картофи и лозя, предупреди доц. Калинка Кузмова от Аграрния университет. По думите й последните дъждове са били полезни

0

Добре е за зърното, проблем - за плодовете и зеленчуците Прогнозата, която направи за “24 часа” климатологът от Софийския университет Симеон Матев, е за всекидневни петнисти валежи до края на май и

0

Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца. През деня ще се задържи почти без промяна. През нощта облачността над по-голямата част от страната ще намалее до ясно

0

От 30 000 до 100 000 лв. безвъзмездна помощ по нова схема на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще получат средните предприятия, засегнати от карантината

Последни новини
0

Nigella damascena е известна още с имената черен кимион, челебитка и други. В англоговорящите страни пък романтично я наричат "Любов в мъглата" (Love-in-a-Mist). Растенията са едногодишни

0

Как да разпознаем източника? Със затоплянето на времето жилещите насекоми се активизират. Особено застрашени са децата, които все още не са си изградили рефлекс да се пазят

0

Дохранвайте ги с козе Когато някои от новородените зайчета изостават в растежа, е явно, че не им достига майчино мляко. Тогава е добро решение веднага да започнете да ги дохранвате

0

Продукти: 500 г пилешко филе, консерва ананас, 2 супени лъжици нишесте, малко парче корен от джинджифил, 2 суп. лъж. доматено пюре, 2 скилидки чесън, една люта чушка, растително масло за пържене

0

Защитната мрежа срещу градушка е повече от необходима за някои от зеленчуковите лехи в градината. Например за доматите е повече от задължителна. Тя трябва да се постави почти веднага след като се

Коментари
1 от anis на 26 юни 2018
good article. https://iptv2424.info

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Броят им веганите в Европа и САЩ се е удвоил за 10 години Пандемията COVID-19 накара учените по целия свят да се замислят върху това кои хранителни навици са здравословни, пише руският информационен сайт gazeta.ru. Някои лекари смятат, че яденето на месо допринася за развитието на болести, докато диета на растителна основа намалява риска от нова

174 800 българи поискали да останат в Англия след Брекзит Живеещите във Великобритания европейски граждани, кандидатстващи за британски паспорт, са били изненадани с искане да представят здравна застраховка, покриваща и периоди на безработица. Представител на организацията The 3million, която защитава правата на европейците на Острова

Задържаният за убийството на Станка Марангозова офицер от НСО е бил на много ниско ниво в една от масонските ложи в България - калфа, и нямал реална възможност да ползва връзките си по тази линия, каза ген.-майор Румен Ралчев по Би Ти Ви в неделя. Ралчев е бивш служител на НСО и Велик приор на Ордена на Рицарите тамплиери в България