Кукурякът цъфти и в снега

13 февруари 2018
Цветя
0
16461
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Нежните цветове на кукуряка и по-точно на култивираните форми се появяват в края на декември и началото на януари.

Приликата на цветовете му с тези на роза е причина в някои страни да го наричат "коледна роза".

Някои сортове цъфтят дори през август, но тяхната красота не е толкова оценена поради голямото разнообразие на цветя с по-пищни и ярки цветове в този период.

Кукурякът се разделя основно на две групи спрямо начина на растеж.

Едната група не формира стъбло за разлика от другата. Тази особеност поражда различия в начина на размножаване и отглеждане на цветето.

Безстъбленият хелеборус (Helleborus niger) е по-разпространеният вид в търговската мрежа през зимно- пролетния сезон.

Цената му започва от 4 лв и достига до 10-12 лв. в зависимост от големината на растението.

Освен декоративни качества кукурякът има и лечебни. Частите от растението, които се използват за отвари, са листата и коренището. С него се повлияват проблеми с пулса, нервната система и други.

Отвара от листата помага и при борбата с вредните насекоми в любителските овощни и зеленчукови градини. (Див представител в нашата флора е Helleborus odorus.)

В саксия или в градината

Кукурякът издържа доста ниски отрицателни температури. Някои видове дори придобиват червеникави отенъци на листата през зимата, с което допринасят за естетиката в снежната градина. Растението би се чувствало по-добре в суровите условия навън, отколкото вътре на топло.

Предпочита сенчести места без много слънчево огряване. Саксийното отглеждане навън не е невъзможно. Особено при закупуване на цветето е препоръчително да се държи в саксия до есента. Това е най-подходящият период за засаждане, пресаждане и размножаване на безстъблените представители.

Ако няма да се пресажда в градината, трябва да се има предвид, че през следващия сезон ще разцъфти по-късно от градинските си събратя. Причината за това е, че условията влияят много повече на кореновата система в саксия, отколкото в почвата.

Стайното отглеждане на кукуряка също не е трудно. Достатъчно е да се поддържа оптимална почвена влажност, а помещението да е светло и не много топло.

Засенчването през зимния период провокира израстване на височина и неустойчивост на цветоносните стъбла. В саксията задължително трябва да има дренаж или да се осигури максимално оттичане на излишната вода. Не е желателно задържане в подложката.

Подхранване се извършва през 2 седмици с балансиран тор. В периода на цъфтеж е препоръчително да се завиши количеството на калия. След прецъфтяване цветето се изнася навън.

Размножава се чрез делене или семена

Засяването на семена е дълъг процес. Той трябва да е максимално доближен до естествените условия.

Семената се засяват веднага след узряването им в плитък съд или отделни саксийки с богата на органично вещество почва. Покриват се със съвсем тънък слой от същата почва или с вермикулит. Субстратът се поддържа влажен. Не се допуска пресъхване или преовлажняване. Съдът се държи навън през цялото време от засяване до поникване. Не бива да е пряко огряван от слънчевите лъчи.

Младите растения се засаждат на постоянно място през есента или се прехвърлят в по-големи саксии, ако това е необходимо. Семенно размножените растения не са изравнени по сила на растеж и доста често дават отклонение от майчиното растение. Те цъфтят за първи път след 3 до 5 години.

Разделянето на коренището е по-бързият и успешен вариант. Младите растения цъфтят още на следващата година и са напълно идентични с майчиното. Разделянето се извършва през есента.

Единственото условие е растението, което ще размножаваме да е здраво и достатъчно развито. Туфата се изкопава заедно с почва. Разделя се на 2-3 части, които веднага трябва да се засадят. Желателно е почвата да е предварително обработена и обогатена с органика. След засаждане се полива обилно. Възможно е растенията да не цъфтят през следващия сезон, ако не са се приспособили достатъчно или са били слаби при разделянето.

Листните въшки са враг №1

Листните въшки се спотайват в младите листа и в цветовете. Отделяната от тях медена роса е сигурен знак, че има проблем. Борбата с листните въшки се извършва с инсектицид и постоянно наблюдение. Сами по себе си тези досадни насекоми не застрашават растението. Медената роса създава по-големи неприятности.

Освен това листните въшки са преносител на опасния вирус Helleborus net necrosis virus (HeNNV) или т. нар. черна смърт. Симптомите, както подсказва името на вируса започват с промяна в цвета на жилките. Първо изсветляват, а после рязко почерняват. Растението загива за 1-2 седмици. Препоръчва се заразените индивиди да се унищожават. Няма начин за борба с вируса.

Не толкова чести и страшни нападения на кукуряка се причиняват от листоминираща муха, охлюви, някои бръмбари-хоботници и други.

Препоръката е повредените листа да се отсраняват и унищожават, а вредителите да се ловят с капани и примамки. Болести причинени от гъбни патогени не са изключени.

Сортове и цветова гама

Най-впечатляващите сортове кукуряк са резултат от дългогодишна селекционерска работа и многообразни кръстоски.

Helleborus x ballardiae `HGC Cinnamon SnowТ е с бял доста едър цвят. Получен е чрез кръстоска между H. lividus и H. Niger.

Helleborus x hybridus ` 'Ashwood Fascination'. Кукуряк с прасковено- розови цветове и по- тъмен изпръскан център около тичинките.

Helleborus x hybridus `Double QueenС е кичест представител с розови цветове.

Helleborus X hybridus Blue Lady- тъмно пурпурни цветове, доближаващи се до черното. Към групата Lady спадат още червени, розови, жълти и двуцветни представители.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
8784
0

Хем цвете, хем плод за 4 лева Рядко се замисляме, че ботаническата характеристика или принадлежност на дадено растение могат да помогнат много в насоките за отглеждането му.

11277
0

Представяли ли сте си някога, че в цветето на перваза може да живее малка жабка? Или саламандър? Не, нали? Е, време е да променим статичните представи,

36702
0

Гергана Младенова Ноември е подходящ за вкореняване на резници Едно от хубавите качества на розите е, че се размножават лесно чрез резници. Голяма част от розовите храсти,

9063
0

Дали цъфтящите ще изместят орхидеите? Интересът към семейство Кактуси в последно време нараства все повече. Любопитно при тази фамилия е, че противно на очакванията,

42453
0

Последни грижи за градината За някои цветя през ноември идва и краят на вегетацията (каладиум, далии, канни, едногодишните). Други пък, тепърва ще блеснат със своите красиви плодчета (офика,

Още от Фермер
558
0

Обикновено за по-лесното подреждане на пчелните рамки в корпуса и за по-точно спазване изискването за свободното междурамковото разстояние се използват разделители (Хофманови, Рутови…),

3051
0

Това по-скоро не е кулинарна рецепта, а просто един от начините да приготвите омлет, за да създадете слънчево настроение на масата. Продукти: 3 яйца, 2 супени лъжици прясно мляко, шунка, кашкавал,

657
0

Мобилно звено на Югозападното държавно предприятие съобщи, че е задържало системен нарушител в района на Държавно горско стопанство "Елешница", с множество кражби на дървесина.

4878
0

Икономическият и социален съвет /ИСС/ е взел решение да предложи на Министерския съвет да утвърди Радосвет Радев за член на Икономическия и социален съвет от групата на работодателите.

360
0

Сега в Ямболска област няма огнища на болестта "птичи грип", съобщи д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните. Това са показали взетите в началото на месеца проби от всички

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След близо седем часа напрегнати разговори завърши заседанието на малката коалиция в Министерския съвет. Преди минута от сградата излезе и вицепремиерът Красимир Каракачанов, но без да коментира какво са решили патриотите. Двамата останаха сами в кабинета на Симеонов. Лидерите трябваше да изберат заместник на вицепремиера в оставка Валери Симеонов.

Германия бе на косъм от това да завърши 2018-а с положителен резултат, но най-скъпият защитник в историята на футбола Върджил ван Дайк остави горчивия вкус за бундестима. Бранителят на “Ливърпул” донесе равенството на Холандия 2:2 в продължението на двубоя от дивизия А на Лигата на нациите в Гелзенкирхен.

Ще има ли нов човек на мястото на Валери Симеонов в Министерски съвет и с колко вицепремиери продължава министър-председателят Бойко Борисов. Отговор на тези въпроси ще има още утре, научи "24 часа" от отлично информирани. Идеята е персоналната (евентуално и структурна) промяна в правителството да бъде гласувана в Народното събрание още до края на

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа