Ракия от дюли

21 ноември 2017
В лозята
0
65574
Няма снимка
Получава се мека и приятна ракия с подчертан аромат. Тя почти не съдържа метилов алкохол.
1 2 3 4
 

На няколко читатели, сред които и Снежана Петрова, отговаря консултантът ни д-р инж.техн. Николай Бакалов

Идва есента и дюлята е родила много плодове. Правите компоти от дюли, но искате да направите и още нещо. Най-често се сещате за ракия, но как да я направите хубава и най-вече качествена?

Ще ви представя рецепта за домашни условия, която е по всички правила на производството от технологична гледна точка.

Как да постъпите

Нарязвате дюлите, колкото е възможно на по-дребно.

Дообавяте вода със захар в съотношение 4 литра вода към 1 кг захар - трябва да сварите течността за около 20 минути.

Оставяте я да истине до 26-28 градуса и слагате суха мая.

Дозата за маята е 2 грама на 10 литра течност.

Ферментацията започва след няколко часа

Всеки ден следете , въоръжени задължително със захаромер, колко захар е останала неферментирала и измервайте температурата на течността.

Важен съвет за есента

Ако установите, че температурата вече е паднала до 20 градуса и скоростта на ферментация е намаляла, тогава е необходимо да завиете съда много добре и да го поставите върху изолационен материал на пода.

Така температурата на ферментация ще се запази и тя ще протече докрай до показание 0 - нула, на захаромера.

След това изцедете добре сока, а дюлите ги пресовайте - при домашни условия е редно да сложите плода в тензух, да завържете и да сложите върху него дъска с тежък камък.

Количеството на получения сок от пресоването не е голямо, така, че можете да изхвърлите плода и без пресоване. Това е необходимо, защото той лесно загаря по дъното на казана, когато се загрява.

Получената течност от оцеждането и пресоването слагате в казана за дестилация

При изваряването отделяйте първотока и патоките, а ако дестилирате двукратно - тогава това правете при втората дестилация.

Получава се мека и приятна ракия с подчертан аромат на дюли.

Получена по този начин тя почти не съдържа метилов алкохол. Това е, защото дюлите са плодът, който е най-богат на пектин, който пък при ферментацията се разгражда и отделя метилов алкохол.

Съвет за вино:

Ако сокът от изцеждането и пресоването оставите на студено да се избистри, се получава хубаво вино от дюли.

Може след сваряването да отделите стерилния сок и да го затворите в бутилки - става чуден сок от дюли.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
15039
0

Окопаването е задължително, резитба не всеки прави В късна есен в лозовите насаждения се провеждат мероприятия, чието своевременно и правилно извършване предопределя в голяма степен количеството и

15462
0

Минералните вещества сега ще защитят и от зимните студове Пролетното, както и есенното подхранване е много важно, защото най-пряко засяга бъдещата реколта.

6867
0

От 16 октомври трябва да се подпомага по новите правила Според МЗХГ проектонаредбата за предоставяне на финансова помощ по национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода

67635
0

За ябълчно-млечнокиселата ферментация отговаря на читатели д-р инж.-техн. Николай Бакалов Ябълчно-млечнокиселата ферментация е почти толкова важна, колкото и алкохолната.

19323
0

Олиото от семки се смята за най-полезната мазнина Събраните гроздови семки, за които е известно, че са много полезни, могат да бъдат използвани в домакинството и за укрепване на организма по няколко

Още от Фермер
3312
0

Почетният директор на Европейската комисия - главна дирекция "Околна среда", Джордж Кремлис ще посети специално работната площадка на Завода за производство на рециклирана пластмаса в гр. Елин Пелин.

3141
0

Това, което трябва да направите е да ги наклонените леко напред и да ги поставите на височина 20-25 см над земята. И още:  Ако семействата не са третирани срещу вароатозата или са третирани с

675
0

Въпреки факта, че производството на пшеница през тази година е по-ниско в сравнение с 2017 г. - 7.94 млн. тона (срещу 9.10 млн. т) в Румъния и 5.40 млн. т (срещу 6.27 млн.

540
0

Котировките на зърното в Чикаго продължават да се покачват след публикуването на доклада на USDA. Операторите направиха преждевременна прогноза за увеличаване добивите на царевица,

513
0

В петък котировките на зърното отново леко се увеличиха след публикуването на доклада на USDA. Това се случи както при пшеницата, така и при царевицата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой е убил Георги Марков? И защо? Това са въпроси, от които се вълнуват вече поколения наред. Вероятно има или е имало някой, който знае каква е истината, но тя едва ли ще стигне до широката публика. Има различни версии, всяка от които се базира на редица проучвания, разследвания и ровене в архивите.

Телевизията ще прави конкурс за българска песен като “Мелодия на годината” След три поредни години България няма да участва на Евровизия през 2019-а. Това стана ясно, след като от БНТ обявиха, че няма да излъчат наш представител за предстоящото издание на престижния конкурс. То ще е в средата на май в Тел Авив.

Симптомите са едни и същи - болки в гърлото, суха кашлица, главоболие, дразнене от светлина, болки по мускулите и ставите Първите случаи на класически грип се очакват през ноември, а епидемия - в края на януари, началото на февруари. Това прогнозират епидемиолозите у нас. Картината не се различава от традиционната всяка година.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа