Значителна част от плодовете и зеленчуците, продавани в Истанбул, съдържат остатъци от пестициди, които надвишават законовoдопустимите нива или включват неразрешени химикали. Това е установило изследване на турската организация на "Грийнпийс", цитирано от "Хюриет дейли нюз" и БТА.

Организацията е анализирала 155 проби, събрани от пет големи вериги супермаркети и квартални пазари в целия град.

Резултатите показват, че около 61 процента от пробите съдържат остатъци от пестициди.

В 51 от изследваните продукти е установено наличие на пестициди над допустимите нива, а 50 са съдържали неразрешени пестициди.

Най-високи нива на замърсяване са наблюдавани при консервираните лозови листа - 80 процента, при зелените люти чушки - 70 процента и спанака - 67 процента. Сред другите замърсени продукти са марули, круши, грозде, ябълки, чушки и патладжани.