Защо гроздовата каша не ферментира

31 октомври 2017
В лозята
19836
Няма снимка
Температурата е най-важният фактор - следете я не на ръка, а с термометър
 

Няма балончета, тревожат се читатели - отговорът е в температурата

Няколко читатели ни питаха през тази седмица защо кашата, която са поставили за ферментация от седмица и повече и питат защо не започва да пуска балончета и кога трябва да стане това.

Редно е да знаят, че тази година много техни колеги - домашни производители, питат същото и явно допускат една и съща грешка.

Къде се греши

Колкото и да ви се струва топла избата или помещението, в което сте сложили сместа, имайте предвид, че през деня там може да е топло /би трябвало да е над 20 градуса/, но нощем температурите падат и затова не започва ферментация.

Колкото и да ви се струва, че кашата е топла - това трябва да се установява само с термометър, който да ви показва, че тя има температура 20 градуса и не по-малко.

В противен случай може да дълго да чакате да видите балончета.

Става ли нощем хладно в помещението - това е в състояние да затормози ферментацията и тя да не протича.

Още от В лозята
0

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

0

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

0

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

0

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

0

Паралелно с борбата срещу вредителите, през месец май се провежда вече и борбата с болестите. Кога е първото пръскане срещу мана? Това третиране трябва да извършите във фазата

Последни новини
0

Сдружение "Василица" събира дрехи и обувки за деца между 10-15 г., които живеят в бедни семейства около Каварна. Сдружението повече от 10 години работи в сферата на неформалното образование и

0

Отговаряме на Борислава Благоева от София Борислава Благоева от София ни изпрати снимки на над 10- годишната си орхидея със следното описание: Най-старата ми орхидея линее и не мога да разбера защо

0

Проблемите на розоберната кампания 2020 и възможностите за подкрепа на произвводството и реализацията на продукцията от маслодайна роза бяха обсъдени на среща с председателя на Комисията по земеделие

0

“Какво му е на тагетесчето вляво? Двете растения са от един и същ сорт, гледани еднакво”. Това ни попита Ели Павлова от София Разликата между растенията е очевидна и сме 99% убедени

0

Това ни пита Лили Велева Листният зеленчук не само се отглежда много лесно, но и вирее навсякъде у нас. Семената се засяват през пролетта на равна повърхност при междуредово разстояние 20-25 см

Коментари
1 от Валентин на 31 октомври 2017
Захарността също е важна. При висока захарност няма да започне ферментация.

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Джип се удари в първия вагон пътнически влак на сигнализиран жп прелез между гарите Левски и Пордим. Вагонът е дерайлирал, съобщават от БДЖ и от Националната компания "Железопътна инфраструктура". С композицията са пътували 105 души. Няма пострадали пътници и персонал от влака. На място се извършват огледи и следствени действия

Американски компании проявяват интерес към изпълнението на инфраструктурни обекти в България и са готови да засилят присъствието си в страната. Това стана ясно по време на видеоконферентна среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Петя Аврамова с посланика на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа

Антикварната колекция на Васил Божков, която се съхранява в Националния исторически музей, както и всички действия на музейните работници, свързани с нея, се заснемат с видео 24 часа в денонощието, обясниха служители на НИМ. Тези записи ще бъдат предоставени в съда и така категорично ще докажат, че твърденията на самия Божков за откраднат негов