Няма балончета, тревожат се читатели - отговорът е в температурата

Няколко читатели ни питаха през тази седмица защо кашата, която са поставили за ферментация от седмица и повече и питат защо не започва да пуска балончета и кога трябва да стане това.

Редно е да знаят, че тази година много техни колеги - домашни производители, питат същото и явно допускат една и съща грешка.

Къде се греши

Колкото и да ви се струва топла избата или помещението, в което сте сложили сместа, имайте предвид, че през деня там може да е топло /би трябвало да е над 20 градуса/, но нощем температурите падат и затова не започва ферментация.

Колкото и да ви се струва, че кашата е топла - това трябва да се установява само с термометър, който да ви показва, че тя има температура 20 градуса и не по-малко.

В противен случай може да дълго да чакате да видите балончета.

Става ли нощем хладно в помещението - това е в състояние да затормози ферментацията и тя да не протича.