Резките температурни колебания водят до повишена смъртност на новородените животни

Говедовъдите трябва да бъдат много внимателни при прехода от лятно към оборно отглеждане на телетата, тъй като именно този период може да е критичен за подрастващите животни. Това е така, тъй като в този период имунитетът на телетата е силно занижен поради намалени естествени съпротивителни сили на организма заради температурния стрес.

Ако повишената влажност на въздуха се съчетае с по-висока температура, в организма на животните става задържане на топлина, затормозена обмяна на веществата, намалена продуктивност и устойчивост към инфекциозни и незаразни заболявания.

На всеки 10 процента увеличение на относителната влажност на въздуха оптималните обменни процеси в организма на телетата се забавят с 1-2 процента. Резките температурни колебания водят до повишена смъртност особено при новородените телета, като опасни са също така теченията и повишената влажност в помещенията. При влажност на въздуха 90 и повече процента нараства заболеваемостта от пневмонии.

Но и прекалено ниската влажност на въздуха (по-малко от 30-40 процента) при повишена температура се отразява неблагоприятно върху младите животни, като предизвикват сухота на лигавицата, засилена жажда и обилно потоотделяне. Рязкото намаляване на съпротивителните сили на организма води до повишена предразположеност към инфекции. Но най-опасна за телетата си остава високата влажност при ниска температура - тази комбинация е много вредна. Заради повишената топлопроводимост и топлоемкост на организма животните губят много топлина.

При нормална температура и повишена влажност водните пари кондензират по стените, таваните, пода, постелята и по оборудването в помещението, което се отразява зле на кондицията на животните.

Другата крайност - през лятото кожата и конюнктивата на животните изсъхват, което води до повишена ранимост и проникване на микроорганизми. Върху кожата се появяват екземи, признаци на краста, нападение на кърлежи.

Влажността в помещенията може да се оптимизира с естествена или изкуствена вентилация, като се зададе определена скорост на движение на въздуха. Оптималната скорост за телетата трябва да е 0,3 м/сек. и да не е по-висока от 0,5 м/сек. За родилните отделения, профилакториумите и телчарниците нормата е 0,2 м/сек. На всеки градус на увеличаване или намаляване на температурата този показател трябва съответно да се увеличава с 0,05 м/сек. или да се намалява с 0,02 м/сек.

Не бива да се пренебрегва и химичният състав на въздуха върху здравословното и физиологичното състояние и върху продуктивността на животните. В помещенията се натрупват изпарения от амоняк, сероводород и от други гнилостни процеси.

Животните издишат въглероден двуокис и вследствие на това неговото количество в помещенията се увеличава, а кислородът намалява.

Натрупалият се в телчарника сероводород затормозява окислителните процеси в организма, предизвиква възпаления и отоци на белите дробове и е една от причините за кислородно гладуване на животните, което се отразява отрицателно върху нервната им система. Продължителното му вдишване може да завърши с хронично отравяне, загуба на телесна маса и обща слабост. През белите дробове и слизестите ципи на дихателните пътища сероводородът попада в кръвта, блокира действието на ферментите, необходими за клетъчното дишане, вследствие на което се парализира дишането.

Амонякът влияе отрицателно върху здравето и продуктивността на животните. Като се адсорбира в слизестите ципи на носоглътката и горните дихателни пътища, той предизвиква силното им дразнене. Продължителното вдишване дори на малко количество амоняк намалява съпротивителните сили на организма и води до възникване на различни заболявания, особено на белодробни.

За да се създадат комфортни зоохигиенни условия в помещението, в което се отглеждат телетата, се прилага естествена и изкуствена вентилация.

Може да се постигнат условия, близки до оптималния микроклимат, като телетата се отглеждат на открито в индивидуални боксове или групово.

Естествено освен комфортните условия на отглеждане фермерите трябва да осигурят на телетата си правилно хранене и профилактика.

Съвременните вентилационни системи са най-доброто решение за отглеждането на здрави телета
Съвременните вентилационни системи са най-доброто решение за отглеждането на здрави телета
Резките температурни колебания, течението и повишената влажност в помещението повишава смъртността при новородените телета
Резките температурни колебания, течението и повишената влажност в помещението повишава смъртността при новородените телета
Освен комфортни условия на отглеждане фермерите трябва да осигурят на телетата си правилно хранене и профилактика
Освен комфортни условия на отглеждане фермерите трябва да осигурят на телетата си правилно хранене и профилактика