Продукти за 6 порции: 500 г маскарпоне, 4 яйца, 1/2 ч. лъж. сол, 5 суп. лъжици пудра захар, черен шоколад на вкус, 300 мл еспресо кафе, 1 каф. чаша марсала (коняк), 200 г бишкоти

Приготвяне: Белтъците заедно със солта се разбиват на твърд сняг. За да е по-устойчив към края на разбиването прибавете малко пудра захар. От това колко гъст сняг ви се е получил, зависи дали по-късно ще ви се разтича тирамисуто. Жълтъците се разбиват заедно с пудрата захар до побеляване. Прибавя се маскарпонето и бавно и внимателно се разбърква с тел. Към получения гладък крем се прибавят и разбитите на сняг белтъци. Разбърква се внимателно с шпатула, като се бърка само в едната посока, за да не се загуби обема на сместа. Завива се с фолио и се оставя в хладилника за около 10 минути.

През това време се приготвя сместа за напояване на бишкотите. За целта в дълбока чиния се смесват марсалата и студеното кафе. В тази течност се потапя за секунда и от двете страни всяка бишкота. Подреждат се в тавичка, така че да покрият дъното. Напоените бишкоти се заливат с част от крема, той се заглажда с лъжица и следва отново ред напоени бишкоти. Това продължава до изчерпване на количествата, като е важно десертът да се завърши с крем.

Поставете тирамисуто за 5-6 часа в хладилника. През това време кремът ще се сгъсти. Вместо Амарето, можете да използвате бадемовата есенция. Ако не намерите марсала можете да го замените с малко (3-4 суп. лъж.) качествен коняк или ликьор и 1-2 кафени лъжици течна бадемова есенция.

Преди да сервирате настържете равномерно отгоре черен шоколад директно върху крема. Можете да използвате и какао, но тогава сладкишът не изглежда така добре, а какаото може да се вдиша при ядене и да ви задави. Ако решите да използвате какао, наръсете го с малка цедка.

Внимание! Класическото тирамису се яде с лъжица, а не се реже на парчета, както много често ни го предлагат.