Предимствата при изхранване на зелени фуражи са:
- високо равнище на потребление на фуража;
- висока продуктивност от основния фураж;
- високо съдържание на витамини;
- няма загуби от консервиране.
Най-често използваните у нас зелени фуражи са люцерната, едногодишните житно-бобови смески, репкото, многогодишните житно-бобови смески, детелината, едногодишните житни култури в чисто състояние, кръмното зеле, рапицата, листата от кръмно и захарно цвекло и др.
Предимства при изхранването на силаж през лятото:
- по-малки разходи за труд;
- стабилно качество на основния фураж, няма честа смяна на фуражи.
Зелената маса е богата на вода, а при ранно окосяване е богата и на захари, съдържа малко целулоза и е богатан а белтъчини.
За осигуряване на неолходимата структура на общата дажба зелената маса трябва да се допълва от груб фураж (сено).
Преходът от лятно на зимно хранене трябва да се осъществява плавно - в продължение на 3 седмици, заради опасности от диария. Ако животните се отглеждат пасищно, трябва да се следи височината на тревата да е минимум 10 см - в противен случай животните ще изпитват недостиг на фураж.