Дрождите са много богати на белтъци, съдържат до 65-66 на сто минерални вещества, органично желязо и микроелементи. Над 10 процента от масата на прясната мая са незаменими аминокиселини.

С какво е полезна маята за растенията:
    - добър стимулатор на растежа и източник на полезни бактерии,

- подхранването с дрожди активира образуването на корени. Резултатите от опитите показват, че веществата, които се отделят от маята във водата, ускоряват появата на корени с 10-12 дни и увеличават тяхната численост 2 до 10 пъти. Където има мощни корени има и здраво растение.

- подхранените с дрожди растения стават по-силни и по-издръжливи. Разсадът, който е подхранван с мая през ранна пролет, по-малко избуява и по-лесно понася пикирането. Отчетен е много добър резултат при поливането на вкоренени розетки от ягоди

- подхранването с дрожди е полезно за всички овощни видове, за ягоди и цветя. Методът дава добри резултати и при извънкореновото подхранване.

Рецепти за приготвяне на подхранващи разтвори с мая

1. 200 г мая за хляб се разтварят в 1 литър вода. Преди подхранване разклатете добре и разредете до 10 литра.

2. 100 г прясна мая се разтваря в 10 л топла вода и се оставя за денонощие.

3. 10 г суха мая +2 суп. лъж. захар се разтварят в 10 литра вода и се оставят да престоят 2-3 часа. При подхранване полученият разтвор се използва в съотношение 1:5 с вода.

4. В 70-литров бидон се залагат зелена трева (1 кофа), сух хляб и сухар (0,5 кг) и 500 г мая. Оставя се да престои 1-2 дни преди да се използва.

5. Една супена лъж. суха мая +2 суп. лъж. захар + 2 г. аскорбинова киселина (витамин С) + шепа пръст – оставят се да престоят в 5 литра вода за денонощие. Подхранва се в съотношение 1 л. от настойката към 10 литра вода.

Ако не разполагате в къщи с готови дрожди, можете в домашни условия да си приготвите закваска, която по нищо няма да отстъпва на купешката.

Закваска от пшенични зърна
1 чаена чаша прораснали пшеничени зърна се натрошават, добавят се 2 суп. лъж. захар и 2 суп. лъж брашно. Прибавя се вода до получаването на гъста каша. Вари се на слаб огън 15-20 минути и се оставя за 1-2 дни, докато се появят признаци на ферментация. Ферментиралият разтвор се разрежда с 10 литра вода.

Закваска от шишарки от хмел
1 чаша пресни (или сухи) хмелни шишарки се заливат с 1,5 л вряла вода и се оставя да къкри в продължение на 1 час. Прецежда се и се оставя да изстине. Добавят се 2 супени лъжици захар + 2 суп. лъж. пшенично брашно. Оставете за 2 дни на топло място. Към започналата да ферментира смес се добавят 2 настъргани варени картофа и се оставя да ферментира още един ден. Получената закваска се разрежда една чаша на 10 литра вода.

Полезни съвети от опитни виладжии

- Разтворът с дрожди се използва  за ускорено вкореняване на резници. За целта те се държат в хранителния разтвор за една седмица.

- Дрождите са изключително издръжливи – и на изсушаване и на замразяване. Трябва все пак да знаем, че в студена среда развитието на гъбите чувствително се забавя. Ето защо желаният ефект може да се постигне само в добре затоплена почва.

- Дрождените подхранвания не трябва да се прилагат много често. Като отчитаме факта, че стимулират вегетацията, е целесъобразно растенията да се подхранват през пролетта и лятото, а така също дрождите да се използват при пресаждане на растенията.

Допълнителното поливане с тези разтвори може да поддържа заболелите и слаби култури, което при всяко положение не е желателно.

По време на ферментацията става интензивно поглъщане на калий и калций. За да не обеднява почвата, трябва допълнително да се внася дървесна пепел или готови минерални торове.