Брюксел постави условия за сливането на "Дау" и "Дюпон" в ЕС

Йовка Димитрова

Европейската комисия одобри сливането на производителите на препарати за растителна защита Dow и DuPont, първата от серия окрупнявания в сектора, които се очаква да променят кардинално пазара на торове в света.

Сделката между американските компании Dow и DuPont на стойност 130 млрд. долара, стана възможна, след като DuPont се съгласи да продаде почти целия си бизнес с пестициди и да се откаже от научно-изследователското си звено в световен мащаб. Dow пък ще затвори две от фабриките си за производство на химикали от петролни продукти.

Еврокомисията се намеси, тъй като обединението щеше да даде на двете американски компании прекалено голям дял в производството на хербициди, инсектициди, фунгициди и петрохимикали, в което двете бяха конкуренти преди решението за сливането. Така ефектът от окрупняването няма да е толкова силен за останалите производители в сектора, ще позволи да се запази ценовата конкуренция и да се продължи с иновацията в развитието на растителната защита в Европа.

DuPont ще се откаже от производството на хербициди за зърнени култури, маслодайна рапица, слънчоглед, ориз и пасища (тифенсулфурон, трибенурон, метсулфурон, хлорсулфурон, трифлусулфурон, ленацил, флупирсулфурон, етаметсулфурон и азимсулфурон), както и на инсектициди срещу дъвчещи и смучещи насекоми по плодовете и зеленчуците ( индоксакарб, cyazypyr и rynaxypyr). Компанията ще продаде всички материални и нематериални активи за производство на тези продукти, включително фабриките по целия свят, в които те се произвеждат и ще освободи персонала им.

DuPont ще се раздели и с научно-изследователската си дейност по света, с изключение на няколко лаборатории, които ще поддържат оставащите хербициди, с които компанията ще може да търгува.

Другата компания в сливането - Dow, ще продаде двете си фабрики за киселинни кополимери в Испания и в САЩ, както и договора с трета компания, чрез която продава йономерите на своите клиенти.

Двете компании са приели условията на Европейската комисия. За да може сделката по сливане да влезе окончателно в сила, по нея трябва да се произнесат и властите за защита на конкуренцията в САЩ и в Китай.

"Пестицидите са продукти, които са от значение за земеделските производители, потребителите и околната среда. Нуждаем се от ефективна конкуренция в този сектор, така че компаниите да бъдат стимулирани да разработват все по-безопасни продукти за хората и за околната среда", заяви европейският комисар Маргрете Вестагер, когато одобри сделката.

Излизането на DuPont от пестицидите и изследователските разработки и на Dow от нефтохимическите продукти ще намали ефекта от обединяването им върху европейския пазар и ще остави място за развитие на други компании в сектора.

През април Европейската комисия ще се произнесе по сливането на ChemChina, която купува Syngenta за 44 млрд.долара, а до края на годината - и предложението на Bayer да купи за $66 млрд. Monsanto, което все още не е изпратено за одобрение в Брюксел.