С него се цели унищожаването на зимуващите форми на редица патогени - къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене, мехурки по сливата, гъбна сачмянка и др.

Зимното пръскане на овошките с 2% бордолезов разтвор е от изключително важно значение за редуциране на зимуващите патогени.

У нас бордолезовият разтвор продължава да заема важно място в растителната защита. Той е контактен неорганичен фунгицид с предпазно действие.

При овощните култури бордолезовият разтвор се използва и през периода на покой. През това време овошките се пръскат с 2% бордолезов разтвор. С това третиране се цели унищожаването на зимуващите форми на редица патогени (къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене, мехурки по сливата, гъбна сачмянка и др.), редуцират се растителнозащитните пръскания през вегетационния период.

Зимното пръскане на овощните култури с бордолезов разтвор трябва да се провежда при тихо време и положителни температури, над 5-6 градуса. Клоните и ствола на дърветата трябва да се опръскат обилно с работния разтвор.

Как лесно и правилно да си го приготвите

Разтворът да се използва още същия ден

За приготвяне на 10 л 2%-ов бордолезов разтвор са необходими 200 грама син камък и 300 грама гасена вар.

Синият камък се разтваря в 8-9 литра вода в подходящ пластмасов съд.

Гасената вар се разтваря отделно в 1-2 литра вода до получаване на хомогенно варно мляко. То се прецежда през цедка и прибавя бавно на тънка струйка към разтворения син камък при непрекъснато разбъркване.

Качественият разтвор е с небесно син цвят и слабo алкална реакция рН 7,5-8,5.

Реакцията на разтвора може да се контролира с червена лакмусова лента (тя трябва да посинее).

Бордолезовият разтвор трябва да се приготвя в количества, които могат да се използват в кратък срок - до 5-6 часа след приготвянето. След това качеството на разтвора се влошава.